Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbyte mellan Indien och Sverige

/

Annons

Karin Rahmberg söker värdfamiljer i Falun till ett ungdomsutbyte Sverige-Indien.
- Åtta unga från Sverige och åtta från Indien deltar, berättar hon.

Karin Rahmberg är handledare för den svenska delen av ungdomsutbytet. Alltsammans börjar i Indien i januari och slutar i Sverige sista juni nästa år. De första tiden bor deltagarna hos värdfamiljer utanför staden Bangalore i södra Indien.
- De bor två och två, en från Indien och en från Sverige i varje familj.
Tanken är att de unga ska få inblick i en annan kultur och bor man i en familj får man delta i ett socialt liv också, betonar hon.
- Det är meningen att familjerna ska leva som vanligt och inte känna att de behöver göra en massa extra arrangemang.
Under tiden i Sverige och Indien jobbar ungdomarna med volontärarbete i veckorna. Karin Rahmberg och hennes kollega i Indien letar arbetsplatser just nu.
- Temat för utbytet är socialt arbete och mänskliga rättigheten och jobben ska ha med det att göra, till exempel projekt för gatubarn, kvinnoprojekt, ett jobb på en förskola eller i särskolan.
De är Sida som finansierar det mesta av ungdomsutbytet via CIU, centrum för internationellt ungdomsutbyte. Falu kommun bidrar med en välkomstfest och guidar ungdomarna runt i kommunen.
Falun har varit värdkommun för ett ungdomsutbyte mellan Sverige och Costa Rica tidigare. Indien-Sverigeutbytet pågår i tre år och den här etappen är den första, berättar hon.
Karin Rahmberg som kommer från Malmö är projektanställd och bor i en värdfamilj i Falun som tog emot två ungdomar tidigare, en från Sverige och en från Costa Rica.
Ungdomarna som är 18-23 år betalar 15000 kronor varav 5000 kronor ska vara sponsorpengar från ett företag eller liknande i den egna kommunen.
Det är meningen att utbytet ska ge unga större erfarenhet av andra länder och kulturer och lära sig mer om samarbete över gränserna.
- En viktig del är också att de utvecklas som personer och lär sig ta bra beslut i livet.

KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se


Fotnot: Den som vill veta mer kan kontakta Karin Rahmberg på 073- 6239 386 eller maila till karin.rahmberg@ciu.se.

Mer läsning

Annons