Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet diskuterades när det för tredje gången anordnades en Orädd-kväll

Annons

Mattias Ströms Minnesfond håller för tredje gången en Orädd-kväll mot våld i Arenan.
-- Vi vill att det som hände Mattias inte får falla i glömska. Det oprovocerade våldet måste bekämpas och det är viktigt att göra något positivt och ta fram det goda, säger Gunilla Ström, mamma till Mattias, som så tragiskt miste livet sommaren 2004.

Bland deltagarna finns göteborgskillen och före detta "värstingen" Semir Glavas från KAMP, som Gunilla Ström träffade i ett debattprogram om våld.
-- Han tog själv kontakt med mig när han fick höra att Mattias minnesfond "Sockan" skulle anordna en kväll mot våld, berättar Gunilla Ström.
Semir Glavas har själv tillhört våldsgäng som tonåring och berättar att det är lätt att hamna fel.
-- Grupptrycket är hårt och följer man inte våldsmönstret blir man utfryst.
Semir hade modet att säga ifrån när våldet spårade ur. Han tog kontakt med KAMP och fick hjälp att styra upp sitt liv på ett bättre sätt med stöd och han fick lära sig att hantera konflikter.

Andra drabbade

Inbjudna till kvällen är också Eva-Britt och Oddvar Gabrielsen från Gävle. De miste sin son Marcus för tre år sen efter att han brutalt sparkats ihjäl av ett ungdomssgäng i Stockholm.
-- Sockan har varit ett otroligt stöd för oss. Jag brukar ringa Gunilla, när det känns tungt. Hon förstår hur vi känner, säger Eva-Britt Gabrielsen.
Deras ende son Marcus var 29 år när det hände. Han sparkades så svårt i bakhuvudet att han avled på sjukhuset. Hans liv gick inte att rädda.
-- Att göra något meningsfullt är ett bra sätt att hantera sorgen, och att kämpa emot våldet i stället för att lägga energi på att hata dem som dödat Marcus. Vår son var en mycket positiv kille och vi vill tänka som han alltid gjorde, säger Oddvar och Eva-Britt Gabrielsen.

Manifestation

Den femte maj kommer paret Gabrielsen att anordna en manifestation mot våld på Rådhustorget i Gävle.
-- Vi kämpar också för att få en minnesplakett på platsen, Kungsgatan 4, där Marcus skadades till döds, precis som Falu kommun har gjort för Mattias. Men Stockholm stad har inte gett oss några besked. Vi har redan gjort en minnesplakett, det är bara tillståndet vi behöver. Vi kämpar vidare, säger Eva-Britt och Oddvar Gabrielsen.
Bakom Orädd-kvällen står också Nattvandrarna, Ungdomspolisen, personal från ambulansen i Falun, BRÅ, Rädda Barnen, NTI-gymnasiet, Lions, Arkitektkopia med flera.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons