Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenskoterförarna i Falun riskerar böter

Annons

I Sverige är det inte tillåtet att köra varken vattenskoter eller jetski annat än på allmänna farleder. Det innebär att det bara är lagligt att köra de båda vattenfordonen på ett ställe i hela Dalarna - i Strömsholms kanal, mellan Smedjebacken och Kvicksund. Men trots förbudet körs det även på andra ställen i länet.

I Sverige får vattenskoter och jetski bara köras på allmänna farleder. I Dalarna finns bara en allmän farled - i Strömsholms kanal mellan Smedjebacken och Kvicksund. Det innebär att alla som kör vattenskoter på andra ställen än där kan dömas till böter. Länsstyrelsen kan utfärda särskilda tillstånd men det görs bara om det handlar om en vattenskotertävling eller liknande.
- Man kan som privatperson inte få ett generellt tillstånd att köra vattenskoter. I så fall måste vi hitta ett lämpligt område och göra det tillåtet för alla att köra där, säger Stefan Tansbo på länsstyrelsens miljövårdsenhet.

Han säger att länsstyrelsen bad alla Dalarnas kommuner att peka ut lämpliga områden för vattenskoterkörning för tre år sedan. Ingen av kommunerna hittade dock något område. Därför bestämde länsstyrelsen att det bara ska vara tillåtet att köra vattenskoter i Strömsholms kanal.

Men de vattenskotrar som kör på Runn exempelvis. Har de förarna inget tillstånd alltså?
- Nej, det har de troligtvis inte, säger Stefan Tansbo.

Falu Jet Racing Club, FJRC, föreslog nyligen att länsstyrelsen ska göra området vid Roxnäs industriområde tillgängligt för allmänheten att köra vattenskoter och jetski på. Tidigare kunde klubben åka till ett område i Gävle för att köra, men när fastigheter skulle byggas där drogs tillståndet in.
- Nu kör vi lite här och var, säger Mattias Persson som är ordförande i FJRC.

Han är positiv och tror att det kommer att bli tillåtet att köra vattenskoter i det område som FJRC föreslagit. Men han säger att det knappast kommer att bli aktuellt med ett tillstånd förrän tidigast nästa sommar. Vilket också bekräftas av länsstyrelsen.
- Innan vi kan besluta något måste vi först föra diskussioner med både kommunen och fastighetsägare i området, säger Stefan Tansbo på länsstyrelsens miljövårdsenhet.

Länsstyrelsen har fått in flera klagomål som gäller vattenskoterkörning under de senaste åren och de flesta av klagomålen rör Runn. Polisen är den myndighet som ska se till att vattenskoterförarna håller sig till bestämmelserna. Enligt polisen i Falun är det dock ovanligt att vattenskoterförarna kontrolleras. Det finns visserligen en båt som kan användas, men brist på resurser gör att den sällan tas ut för kontrollera de som kör vattenskoter.
- Det har hänt att punktinsatser har gjorts men om det skett i år vet jag inte, säger Kent Olander på Falupolisen.

Mattias Persson på FJRC säger att han bara träffat på polisen en gång i samband med att han kört jetski på Runn. Det var för tre år sedan.
- De frågade om jag visste vilka regler som gällde och jag sa nej och ställde samma fråga till dem. Då sa de att de inte heller hade en aning, säger Mattias Persson.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons