Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

vem ska städa upp?

Annons

Efter ett tips från en naturvän kan Dala-Demokraten konstatera att det ligger en hög med frigolit mitt i bäcken på andra sidan Lugnetleden vid ICA Maxi. Enligt tipsaren ska skräpet ha legat där i ett helt år.
- Det ser för djävligt ut, säger personen upprört.

Tipsaren vill vara anonym men berättar att det ska finnas öring i bäcken och att det även hittats en ihjälkörd utter i området. Han menar därmed att det rör sig om en bäck som borde tas om hand om.
Frågan är då vem som har ansvaret för att ta hand om nedskräpningen.
- I första hand är det naturligtvis den som skräpar ner, säger Hans Johansson som är miljöinspektör på Falu kommun.

På semester

Nedskräpningen är känd på kommunen, men den person som har hand om ärendet är just nu på semester. Hans Johansson förklarar dock att kommunen i sådana här fall, när det gäller nedskräpning på naturmark, normalt sett har ansvaret att utreda vem som har skräpat ned. Om de hittar den skyldige så tar de kontakt med vederbörande och ber personen att ta bort skräpet. Dessutom blir det en polis-anmälan. Om det inte går att avgöra vem som har skräpat ner, så blir de själva tvungna att städa upp.
-Skräpar man ner och springer därifrån så är det kommunen som får ta hand om det, säger Hans Johansson och skrattar lite uppgivet.
Men det finns ett undantag till kommunens ansvar att utreda vem som skräpat ned, förklarar Hans Johansson: nämligen ifall det är Fortifikationsverket som äger marken. Fortifikationsverket är den myndighet som äger den mark som används av försvaret. I det fallet marken tillhör verket så ska kommunen anmäla nedskräpningen till det och det har sedan ansvaret att utreda saken, såvida det inte väljer att i stället direkt ta bort skräpet själva. Om Fortifikationsverket utredar en nedskräpning och inte får tag på någon skyldig, så faller dock ansvaret för att städa upp återigen på kommunen.

Ligger vid gräns

När Dala-Demokraten kontrollerar vad för slags mark som frigolithögen i fråga ligger på, genom att titta på en karta från Stadsbyggnadskontoret, så visar det sig att högen råkar ligga just vid gränsen mellan ett område som ägs av Fortifikationsverket, och ett som ägs av kommunen. Det verkar som att kommunens inspektör får ta sig en ordentlig titt på skräphögs-platsen när han kommer tillbaka från semestern...


DAVID SPÅNBERGER
023-47556
david.spanberger@daladem.se

Mer läsning

Annons