Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi hoppas att även kvinnor söker”

Annons

- Jag började som deltidsbrandman 2001. Det har jag aldrig ångrat. Jobbet är omväxlande, samhällsviktigt och passar personer som tycker om att hjälpa någon i nöd, säger Daniel Fogd, numera brandförman på heltid och kårschef för Räddningstjänsten i Enviken.
- Känns det intressant, så ring och anmäl er. Det saknas deltidsbrandmän. Vi hoppas att även kvinnor söker, uppmanar Fogd .

Räddningstjänsten Dala Mitt söker främst deltidsbrandmän med placering i Säter, St Skedvi, Svärdsjö, Enviken och Borlänge.
- I Enviken är vi rätt lyckligt lottade, men i Säter och Svärdsjö är det brist. Problemet är att få någon som kan ställa upp dagtid måndag-fredag mellan klockan 07.00 och 16.00, säger Daniel Fogd.
Orsaken är att arbetsgivarna inte är villiga att ge ledigt under arbetstid eftersom arbetsklimatet är så pressat i dag, och som deltidsbrandmän måste man ha ett skriftligt tillstånd från sin huvudarbetsgivare att få gå ifrån jobbet vid utryckning.
- Tyvärr är inte alla arbetsgivare villiga till det, eftersom ersättning endast kan betalas till deltidsbrandmannen för förlorad arbetsinkomst och inte till arbetsgivaren. Men tänker man på hur viktigt det är för samhället att det finns personer som frivilligt kan hjälpa till, är det en vinst för alla, menar Daniel Fogd.

Kvalifikationer

Det som krävs av en deltidsbrandman är god fysik, simkunnighet och att man ska klara ett rullmattetest, vilket innebär att man i full brandmanutrustning ska orka gå i åtta minuter på ett rullband. Har man dessutom c-körkort är det en merit.
Anställningsvillkoren kan se lite olika ut.
- För anställning i Enviken är det en förutsättning att man ska kunna ha beredskap minst en vardag i veckan mellan 06.00 och 18.00. Man ska också kunna vara klar för utryckning inom 5-7 minuter, när larmet går, säger Daniel Fogd.
Alla deltidbrandmän genomgår varje år en läkarundersökning. De får också göra olika arbetsövningar varannan vecka och får ersättning för detta.
- Tveka inte utan hör av er, kvinnor som män mellan 18 och 50 år. Det går utmärkt att testa sig om man passar, innan uttagningen sker under en testdag den 4 april i Borlänge. De som antas får sen utbildning i Borlänge, vid Bysjöns övningsområde, under veckorna 20 och 22, säger Daniel Fogd.
Ring Räddningstjänsten växel 023-48 88 00 om du är intresserad och berätta i vilket område du kan ta anställning i. Då kopplas du vidare till respektive kårchef och får ytterligare information.

RITA LARSSON
023-475 97
rita.larsson@daladem.se

Mer läsning

Annons