Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi tycker det är fånigt och företagarfientligt. Varför göra en så stor sak av ingenting"

/
  • Vin och klippning. Frisörerna Josefina Orr (som klipper Andreas Tordai) och Ann-Charlotte Stüffe tycker det är fånigt att inte få bjuda på vin i salongen.FOTO: BERIT DJUSE

Annons

De bjuder på vin, kaffe eller frukt mellan klippningarna.
Nu har en förundersökning inletts mot frisersalongen Orr och Stüffe på Åsgatan.
- Vi kanske har varit naiva, men vi tänker fortsätta med våra bjudningar, säger ägarna Ann-Charlotte Süffe och Josefina Orr.

Kvinnorna har drivit sin salong i tre år. Det är sju frisörer och en hudterapeut som hyr sina stolar. Lokalen är fräsch med vattenfall och stjärnljus i taket. De bjuder på frukt, kakor, kaffe - allt för att kunderna ska trivas och må bra.
Och sedan i julas har företaget utökat ytterligare en service - ett glas vin medan man till exempel får en hårbottenmassage.
- Idén har vi hämtat från salonger på större orter. Där är det inte märkvärdigt. Vi funderar hela tiden på hur servicen kan förbättras. Ett glas vin i samband med allt det andra ser vi som ett välbefinnande för kunden. Och faktum är att det går åt mer frukt och kaffe, säger Ann-Charlotte.

Ann-Charlotte är nu inte bara frisör. Hon är också alkohol- och drogterapeut. Och efter att hon och Josefina hade studerat alkohollagen och pratat med folk inom restaurangrörelsen, kom de fram till att det inte var några problem med att bjuda på vin.
- Det går inte bara att komma in här och dricka vin eller kaffe. Servicen gäller enbart förbokade kunder, som står uppskrivna på en lista, visningar eller fester. Vi tar inte något extra betalt för mat och dryck utan bjuder på det. Det handlar om att ha trevligt när man är hos oss, säger Josefina.
Josefina och Ann-Charlotte har inte sökt något tillstånd för dessa bjudningar och har nu alltså en förundersökning på halsen för vinet.
- Det är tragiskt att det ska vara så här i Sverige. Vi har ingen normal syn på alkoholen. Folk dricker sig redlöst berusade och vi får inte under ordande former bjuda på champagne eller vin, säger Ann-Charlotte.
Stüffe och Orrs bjudningar i samband med en klippning eller visning började som en service till bröllopspar. Bjudningarna är på fredagar efter klockan tolv på eftermiddagen och efter klockan sex på vardagskvällarna.
Men varför har ni inte sökt tillstånd?
- Vi tyckte inte det behövdes och ser inte detta som en stor sak. Vi ser oss inte som några lagbrytare, men så här i efterhand skulle vi ha ansökt om ett tillstånd.
Är ni knäckta av uppståndelsen kring vinbjudningarna?
- Nej, det är vi inte. Vi tycker bara det är fånigt. Varför göra en så stor sak av något som uppfattas positivt av våra stamkunder.
Visste ni om att det finns en förundersökning mot företaget?
- Nej. Inte förrän du berättade det.
Vad tycker ni om det?
- Väldigt konstigt att inte få reda på det.
Tänker ni fortsätta bjuda på vin?
- Ja. det tänker vi.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons