Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildvattenparken beviljas kommunala pengar

Crowdfunding ska finansiera vildvattenparken och nu står det även klart att vildvattenparken får kommunalt bidrag. Med totalt 300 000 kronor beviljade ska dessutom vildvattenparken stå klar den 1 maj nästa år med 30 000 kronor i veckan i vite.

Annons

Kultur- och fritidsnämnden beviljade under torsdagens sammanträde 300 000 kronor till Falu kanotklubb. De ekonomiska medlen är fördelade under en treårsperiod fram till 2019. Klubvben har dessutom ansökt om kommunal borgen om fem miljoner kronor.

Men det blir ett ärende för kommunfullmäktige.

– Ja, nämndens beslut är att vi är positiva till Falu Vildvattenpark och om allt faller på plats så är vi beredda att betala ut ett årligt bidrag på 100 000 kronor under åren 2017-2019, säger Jonas Lennerthson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden till falun.se

Ritning över vildvattenparken.

Den 15 oktober i år skrev Dala-Demokraten att Falu vildvattenpark tänker bekosta anläggningen genom en gräsrotsfinansiering. Vd:n, Bo-Marcus Lidström, sa då att målet var att få in 15 miljoner kronor. Bygget av vildvattenparken är tänkt att påbörjas i mars. Deadline är den 1 maj för byggnation av själva forsen. Är den inte klar då riskerar Vildvattenparken att betala 30 000 kronor i vite per vecka.

"Vi ska ju även finansiera en ny simhall"

Beslutet med de 300 000 kronorna i bidrag föll inte i god jord hos de övriga partierna. Moderaterna var ett av dessa som inte ställde sig bakom beslutet.

– Vi har ett ganska stor tryck för att bland annat finansiera ny simhall så vi tycker inte vi har de resurserna just nu. Sedan är potten att fördela inte så stor, vilket kan betyda att någon annan förening som bedriver en större sport riskerar att bli utan bidrag, säger Åsa Nilser (L) 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidsnämnden villpåvisa att Falu kommun är en aktiv kommun och att man bland annat därför har beviljat de 300 000 kronorna.

Det var i december i fjol som kommunfullmäktige beslutade att sälja marken intill Främby hallar, där Vildvattenparken ska byggas. Prislappen hamnade på 2,8 miljoner kronor. Sedan 2009 finns ett optionsavtal med Bo-Marcus Lidström.

– Om allt skulle gå fantastiskt bra skulle vi kunna ha en driftfärdig anläggning under hösten 2011, sa Lindström till Dala-Demokraten i en artikel 2010.

Så sent som den 4 augusti i år meddelades det att byggandet av vildvattenparken skjöts upp och att man då sökte investeringar genom crowdfunding.

Fakta: Falu vildvattenpark

* Den konstgjorda forsen ska användas till forspaddling och andra vattenaktiviteter och ligga i Främby, mellan Scaniavallen och Källviksvägen. Förutom forsen kommer det finnas plats för övernattningsstugor, camping och parkering på området.

* Den konstgjorda forsen ska användas till forspaddling och andra vattenaktiviteter och ligga i Främby, mellan Scaniavallen och Källviksvägen. Sedan 2009 har det funnits ett optionsavtal att köpa marken men projektet drog ut på tiden.

* 2013 antogs en detaljplan och kommunfullmäktige godkände försäljning av marken samma år, priset är 2 865 000 kronor. Falu Vildvattenpark skrev på ett avtal men betalade aldrig köpeskillingen.

* Tidsfristen i köpe- och exploateringsavtalet förlängdes nyligen från att forsen ska vara klar 1 maj 2017 till 1 juni 2018. Byggandet ska påbörjas senast 14 december 2017. Om tidsfristen överskrids får bolaget betala vite på 30 000 kronor i veckan.

Mer läsning

Annons