Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftparken på Högberget invigdes både andligt och världsligt

Annons

På lördag är det öppet hus i den nya vindkraftparken på Högberget i Bjursås. I går invigdes parken både andligt och världsligt av landshövding Maria Norrfalk och biskop Thomas Söderberg.
- En investering för livet, sa biskopen om stiftets satsning på vindkraft.

Högbergets vindkraft består av fem kraftverk som syns både från Falun, Leksand och Rättvik. Här produceras mer el än vad hela Bjursås gör av med, motsvarade 1 250 eluppvärmda villor.
Det var lokala eldsjälar i Bjursås som drev på projektet som togs över av Dala Vind AB. Två av kraftverken ägs av Dala Vindkraft ekonomisk förening. Här ingår bland andra Rådhuset i Falun och Bjursås skola som får sin el härifrån. Även små investerare kan köpa andelar i vindkraftverk. Verk 3 ägs av Dala Vind AB och Västerås stift. Verk 4 ägs av Dala Vind AB och verk 5 av Falu Energi Vatten.

Låter ganska lite

Vindkrafttornen är 95 meter och vingarna 90 meter i diameter. När det blåser 3.5 sekundmeter startar snurrorna, runt 12 sekundmeter betyder maxproduktion, dvs 1,8 MW. Blåser det 25 sekundmeter i tio minuter stannar rotorbladen automatiskt av säkerhetsskäl.
- Den vanligaste frågan jag får är hur mycket det låter, berättar Kjell Jansson, vd för Dala Vind AB och ordförande för Dala Vindkraft ekonomisk förening. Svaret är att människor blir förvånade över hur lite det låter.

Glädjande och viktigt

Landshövding Maria Norrfalk kallade gårdagen för en glädjande dag och en viktig dag.
- Alltför många av oss har alltför mycket och alltför länge använt oss av icke förnybara energikällor, sa Maria Norrfalk. Vi måste ställa om. Vindkraft är en utmärkt producent av ren och förnyelsebar energi.
Under årets lopp kommer Dalarnas vindkraftverk att ha ökat från 19 till ett 60-tal. Eftersom vindkraftverken på Högberget mäter 140 meter tyckte landshövdingen att det började handla om biskopens domäner.

Glad och stolt

Biskop Thomas Söderberg tyckte också att det var en dag för glädje. Han var glad och stolt över att Västerås Stift är ledande i sitt engagemang för vindkraft och både äger kraftverk i Äppelbo, är delägare i Dala Vind och äger 50 procent av ett av Högbergets vindkraftverk.
- Må alla dessa vindkraftverk bli till glädje och nytta, avslutande Thomas Söderberg innan både han och landshövdingen klippte av bandet och därmed startade kraftverket Herman.


EVA HÖGKVIST
023-475 84
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons