Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får råd att gå till tandläkaren i Dalarna

Fler i Dalarna får råd att gå till tandläkaren. Det beror på att regeringen har presenterat en satsning på att fördubbla det allmänna tandvårdsbidraget. I plånboken innebär ökningen mellan 150 och 300 kronor per år.

Annons

– Fler ska ha råd att gå tilltandläkaren. En bra tandhälsa är en del i Dalarnas prioriteringar för en mer jämlik hälsa. Därför är fördubblingen av allmänna tandvårdsbidraget viktig och välkommen för många människor i vårt län. Du ska inte behöva gå med en klump i magen av ekonomisk oro inför nästa tandvårdsbesök. Välfärden ska ställa upp när du behöver den, säger Gunnar Barke (S), landstingsstyrelsens ordförande i Dalarna, i ett pressmeddelande.

Satsningen på att fördubbla det allmänna tandvårdsbidraget finns med i den budgetöverenskommelse regeringen slutit med Vänsterpartiet. Det handlar om 531 miljoner kronor 2018, som därefter ökas till 750 miljoner kronor per år. Reformen föreslås träda i kraft den 15 april 2018.

För gruppen som ärmellan 22 och 29 och för dem över 65 år blir det årliga bidraget nu 600 kronor. För gruppen som är mellan 30 och 64 blir bidraget 300 kronor per år. Före reformen var beloppen 300 respektive 150 kronor.

Dessutom höjs åldern för gratis tandvård. Från och med 1 januari 2018 blir tandvården gratis till och med att personen fyller 22 år och den 1 januari 2019 till och med det år personen fyller 23 år.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons