Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera lögner i erkännandet - Åklagaren kräver tio års fängelse för mord

Annons

Gick mötet över styr och fick 19-åringen att mer eller mindre av misstag döda Rose-Marie Hillring? Eller var våldet 15-åringen utsattes för mer planerat än han velat berätta?
Rättsläkaren Lars Eriksson slog flera hål i den åtalade 19-åringens berättelse. Offret ströps med något redskap och var vid liv när hon praktiskt taget krossades med slag av stenar.

Rättsläkaren Lars Eriksson från Uppsala gav åklagaren Olle Sohlbergs yrkanden extra tyngd i kraven på hårdast möjliga straff, tio år, för mordet vid Örjastäppan.
- Vid straffmätningen måste man utgår från livstidsstraffet. För en person i den åtalades ålder bör det betyda tio år, slutade Sohlberg sin plädering.

Yrkade på dråp

Försvararen, advokat Johan Matz, hade inlett med att yrka ansvar för dråp. För att i plädering yrka två tredjedelar av tio år, alltså cirka sex år.
- Det är ingen tvekan om att det är ett allvarligt brott. Men det bör ändå bedömas som dråp, som mindre allvarligt. Min klient agerade i panik, sa Johan Matz.
19-åringen har berättat hur han och offret kommit överens om att ha sexuellt umgänge. Hur de sen mer eller mindre av misstag gjort varandra illa vilket slutat med att han strypt henne medvetslös. I panik har han sen slagit flera stenar i huvudet på offret.
En berättelse Eriksson spräckte ordentligt.
Han berättade om betydligt grövre våld. Om strypning med rem eller snara, vilket fick till och med åklagaren Sohlberg att häpna. Kunde det inte spåren vara från fingrar?
- Man har inte så långa fingrar, sa Eriksson tvärsäkert.

Levande

Rättsläkaren kunde också med säkerhet fastslå att Rose-Marie var vid liv när hon släpades till fyndplatsen och misshandlades, avslutat med att en 23 kilo tung sten kastades mot bakhuvudet.
Plötsligt framstod 19-åringen erkännande tillrättalagt och ofullständigt. Sohlberg krävde ny förklaring:
- Jag har sagt hur det gått till, sa 19-åringen trumpet.

Störning

19-åringen har underkastats rättspsykiatrisk undersökning som dessutom granskats extra av socialstyrelsen. Ingen undersökande expert har funnit någon allvarlig psykisk störning hos honom. Det betyder inte att det saknas psykiatrisk problematik hos 19-åringen.
19-åringen konstateras vara känslomässigt omogen, ha brist på empati, brist i fråga om att känna ånger och att han förringar eget ansvar.
I utlåtandet varnas också för att det kan finnas förstadium till en antisocial personlighetsstörning.
Han bedöms ha ett ”upptrappat spänningssökande beteende” med planering som han tappat kontroll över och sen brukat "brutalt övervåld”.
Dom faller den 19 juni.

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons