Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flinks farlighet ska utredas

Annons

Än en gång överlämnas Mattias Flinks själ till experterna. Finns det kvar något av den farlighet som styrde honom att döda sju och försöka döda ytterligare tre?
Örebro tingsrätt tog det säkra före det osäkra och begär bedömning av återfallsrisk från rättsmedicinalverket. Först sen den gjorts kommer definitivt beslut om ändring av 38-åringens livstidsstraff. Vilket rimligen betyder att utlåtandet blir avgörande.

Den eventuella risker för återfall var den enda fråga som blev föremål för några tvivel vid förra måndagens förhandling. Åklagaren Anders Jacobsson ifrågasatte aktualiteten i bedömningarna och krävde vad domstolen nu beslutat. Flink förklarade själv att han inte motsatte sig detta. men ansåg det onödigt.
Hans mångårige terapeut Alf Winnes garanterade inför domstolen att det inte fanns någon som helst risk för återfall hos Flink. Och underströk övertygelsen med att påpeka att han aldrig skulle våga ta ansvar för ett sånt yttrande utan att vara hel säker på sin sak.
Örebro tingsrätt vill ha ytterligare en expert att luta sitt slutgiltiga beslut på. Svar ska vara inne den 7 juli.

Inför domarna gjordes flera undersökningar av Flink. Experterna kom till vitt skilda slutsatser. Högsta domstolen valde till slut att gå emot den majoritet som förordade sluten psykvård och döma till fängelse.
Vid förra veckans förhandling var Flink tacksam över detta och kritisk mot dem som ansåg honom allvarligt störd. Han gick så långt att han anklagade en numera avliden expert för att ha gjort ett beställningsjobb för att få honom under vård.
– Det var en smutsig ohederlig och hemsk process. Jag hade aldrig gett mig in på det om jag vetat vad jag vet idag, sa Flink.
Intressant är ett en av experterna, Kjell Persson, konstaterade att det med utgångspunkt från han bakgrund inte borde finnas risk för att han skulle begå brott över huvud taget.

Vad som vid tiden efter mordet framhölls som tecken på psykisk störning var rigiditet och rationalisering i Flinks personlighet. Brist på spontanitet. Vilket möjligen finns kvar, även om Flink protesterade mot det.
– Om ni umgicks med mig på ett normalt sätt skulle säkert inte min spontanitet ifrågasättas, hävdade han i rätten.
Enligt en undersökning från 2001 bedöms återfallsrisken vara "praktiskt taget obefintlig".

GUBB JAN STIGSON

Mer läsning

Annons