Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flodpärlmusslor räddas i unikt projekt

Annons

Under två dagar har frivilliga hjälpt till att hitta och flytta flodpärlmusslor i vattendrag runt Eldforsen. Vattenståndet kommer att höjas med över två meter vilket innebär döden för den sällsynta musslan.
- Vi fick förfrågan från Fortum genom Kjell Leander som är vattenekolog, säger Claes Hermansson, ordförande för Västerdalarnas dyksällskap.

Vattnet håller 20 grader. Trots det har samtliga deltagare våt- eller torrdräkter på sig.
- Det blir kallt när man ligger i vattnet ett par timmar, säger Peter Forsell från W-dykskola i Vansbro.

Vattennivån sänktes

Han är dykledare för projektet och hjälper till med planeringen. Under de två dagar man ha har hållit på har runt 30 frivilliga deltagit.
I söndags startade de vid kraftstationen i Eldforsen, då hittades 159 flodpärlmusslor, de flesta över 100 år gamla.
- Jag hade varit glad om de hittat fem och om de hittade 50 skulle de få tårta, säger Kjell Leander som är med och övervakar.
Gårdagens resultat gav inte lika många, runt 50 när man letade i Stadarforsen. Då stängdes vattenflödet tillfälligt av för att underlätta för dykarna.
Samtliga musslor mäts på längden och tvären samt får en egen siffra.
- De får nya hem i flod-drag runt Äppelbo och placeras ut i en fyrkant så vi kan följa upp, säger Kjell Leander.
Meningen är att de så småningom ska kunna återinsättas runt sina ursprungliga vatten.

Ny kraftstation

Det är energibolaget Fortum Generation som byter ut den gamla stationen vid Eldforsens kraftverk. Det kommer att innebära en ny dragning av vattenflödet, en del torrläggs helt och vid kraftverket stiger vattnet med 2,33 meter. Vattenpärlmusslan behöver strömmande vatten. Peter Altzar som är underhållsansvarig på Fortum säger att det rör sig om en tillfällig förflyttning.
- Avsikten är att de ska tillbaka när vi fått ordning på vattenområdet, det här är ett sätt att lösa ett problem och det bästa vi kom på.
Förra året påbörjades ombyggnaden som ska vara klar nästa sommar. Fortum har i en miljödom tillstånd att flytta flodpärlmusslorna efter diskussion med länsstyrelsen och fiskevårdsföreningar.

Nytt flöde

Kjell Leander har varit konsult och den som kontaktat dyksällskap. Han ger dem stort beröm.
- Fortum kommer att göra ett så kallat omlöp. Den gamla dammen har spärrat av vattenflöde upp- och nerströms men nu blir det en möjlighet för fisken att vandra och det är också bra för musslorna, det låter hoppfullt för framtiden säger han.
För Västerdalarnas dyksällskap innebär omplaceringen av musslorna inte bara en insats för miljön, de får ett välkommet bidrag i form av pengar till klubben från Fortum för jobbet.
BOEL FERM
070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se

Annons