Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följetongen fortsätter i Rättvik och Leksand...

Annons

Har ni planer på att ta taxi i Rättvik eller Leksand från och med nästa vecka gör ni bäst i att glömma det.
Följetongen om privattaxi i de båda kommunerna i nedansiljan går nämligen vidare.
När parterna skulle komma överens igår, tisdag, vid ett möte hos Dalatrafik i Borlänge blev det ett nytt bakslag för försöken att starta privattaxi.
- Då ställde Sambus nya, för oss helt orimliga, krav, uppger Göran Wigert, kommunchef i Leksand.

Besvikelsen i hans röst går inte att ta miste på. Kanske ett litet uns av uppgivenhet också.
- Men jag är även förbannad! säger han.
Göran Wigert delar de besvikna känslorna med Bertil Enmyren, kanslichef i Rättvik, vilka tillsammans med Dalatrafiks vd Claes Amnerstedt hade förhoppningar om att nå i mål med privattaxi i Leksand och Rättvik. En trafik som skulle inledas om en knapp vecka, nu på måndag.

Orimliga krav

Så blir det alltså inte på grund av nya krav som Sambus AB framförde och som de övriga av ekonomiska och andra skäl inte kunde acceptera.
- Vilka krav det handlar om vill vi inte gå inte på, säger de två kommunernas företrädare, som även påpekar att det inte har med överklagandet kring det tidigare privattaxiförsöket att göra.
Det krav som Sambus ställde var hur som helst ingenting, som de två kommunerna kunde gå med på.
- Vi har suttit i förhandlingar sedan i maj och det är en tid som nu känns bortkastad. De nya krav som framfördes idag borde de ha talat om redan i juni,. Vi har tappat förtroendet för motparten.
I likhet med Bertil Enmyren ser Göran Wigert en mängd förlorare. Inte i första hand de respektive kommunerna organisationer. Nej, istället dess invånare, alla turister som besöker bygden.
- Och inte minst turistnäringen!

Analysera situationen

Trots tisdagens bakslag är ändå de båda kommunernas ambition, att se till att en fungerande privattaxiverksamhet i Rättvik och Leksand ska finnas. Vilken väg som nu ska väljas är däremot inte klart.
- Till att börja med ska vi sätta oss ned och analysera situationen, säger Bertil Enmyren.
Någon uppsägning av det gällande avtalet för de samhällsbetalda resorna är däremot inte aktuellt.
- Nej, det finns och det gäller. Istället måste vi titta på alla möjligheter som finns för att lösa taxifrågan, framhåller Göran Wigert. Men det är inte en fråga som kommunerna kan fixa själva.

Inte aktuell

Formellt kommer nu Dalatrafik och kommunerna att begära att den prövning av förändringarna i transportörsavtalet, som har påbörjats i Länsrätten avbryts.
- Den frågan är inte längre aktuell, säger Peter Holmberg, chef för särskild kollektivtrafik vid Dalatrafik och Claes Annerstedt vd i Dalatrafik, i ett pressmeddelande.


ERIC SALOMONSSON
023-476 48 • 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Annons