Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antal socialbidragstagare har ökat i Gagnefs kommun

Annons

Socialnämnden riskerar att gå över sex miljoner kronor back i år.
Anledningen är att antalet socialbidragstagare har ökat markant i Gagnefs kommun. Dessutom har antalet omhändertagna barn blivit fler.
Men inte nog med det, även barn- och utbildningsnämnden kommer förmodligen att visa minussiffror vid årets slut.

Det ser dystert ut för Gagnefs ekonomi. Socialnämndens sektion för individ- och familjeomsorg (IFO) rapporterar att antalet anmälningar om barn som far illa har tredubblats de senaste tre åren. Det leder till fler omhändertaganden vilket ökar kostnaden för institutions- och familjehemsvård. Kostnaden befaras uppgå till hela 3,9 miljoner kronor i år.

Fler får bidrag

Vidare räknar man med att försörjningsstödet, det som tidigare kallades socialbidrag, blir 1,8 miljoner kronor dyrare än beräknat.
För att klara av den ansträngda personalsituationen som orsakas av ökad arbetsbörda, tvingas IFO hyra in extrapersonal från ett rekryteringsföretag. Den kostnaden beräknas landa på 300 000 kronor vid årets slut.

Fler i förskola

När det gäller barn- och utbildningsnämndens befarade underskott, beror detta på att fler barn än man räknade med, under våren skrevs in i förskola och familjedaghem. Inför denna höst ökade efterfrågan ännu mer på grund av inflyttning och flyktingmottagning. En förstärkning på 2,75 tjänster behövs till en kostnad av 348 000 kronor.
Att kommunstyrelsen beräknas gå fyra miljoner plus 2008 hjälper inte, då situationen ytterligare förmörkas av frysta statliga bidrag, sämre utjämningsbidrag och lägre skatteintäkter.

Någon stjäl

Kommunalrådet Anders Ahlgren, c, kommenterar:
- Vi har gjort ett bra effektiviseringsarbete och vår verksamhet går hyfsat bra. Det största problemet är att statens bidrag legat på samma nivåer de senaste fyra åren.
- Att kostnadsutvecklingen i samhället inte kompenserats av staten, innebär att Gagnefs kommun tappat 10 miljoner kronor. Det känns som att någon stjäl av oss, säger Ahlgren.
Han hoppas och tror att kommunernas press på staten, kommer att ge resultat som gynnar Gagnefs kommun och dess drygt 10 000 invånare.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS

I DD i morgon: Varför tredubblas antalet anmälningar om barn som far illa i Gagnef?

Mer läsning

Annons