Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brett folknöje under hallonbusken – i Sifferbo bystuga

De gör kultur till ett brett folknöje – samtidigt som de ger liv åt och ordnar fest i den lilla bystugan. Sifferbo Teater, en liten lokal teatergrupp, har på fredag premiär – med teatersupé (!) – på Maria Bloms pjäs "Under hallonbusken".

Annons

Torben Stenberg som Pontus vid sin mor Anitas sjuksäng. Anita spelas av Helena Simola. Uppsättningen regisseras av Astrid Hård af Segerstad.

Dramatikern och regissören Maria Blom är kanske mest känd för pjäsen och filmen "Masjävlar".

Men hon har i fler pjäser tagit upp vardagshändelser på ett alldeles eget och ofta sorglustigt sätt. "Under hallonbusken", som hade urpremiär i februari 2011 på Dramatens lilla scen, lockar till både skratt och tårar och manar också till eftertanke.

– Vi hoppas att publiken ska lämna föreställningarna lite gladare och även lite klokare, att de som sett uppsättningen ska tänka till om vad som är viktigt här i livet, säger Marlen Sunna i Sifferbo Teater.

Gruppen har tidigare satt upp just "Masjävlar" och Carin Mannheimers "I sista minuten". Eftersom handlingen i "Masjävlar" utspelar sig i just en bystuga fick Sifferbo bystuga vara scen och en läktare byggas upp mot den riktiga scenen.

– Det är roligt att kunna använda bystugan och på det här sättet förhoppningsvis öka bygemenskapen och kulturintresset, säger Marlen Sunna och tillägger att gruppmedlemmarna gillar Maria Bloms pjäser.

– Igenkänningsfaktorn är ofta stor i hennes pjäser och hon kommer ju från Dalarna.

Marlen Sunna är en av fem aktörer i gruppen, där det också ingår en regissör, en sufflör och en tekniker. Gruppen har totalt sett satsat hundratals timmar på förberedelser och repetitioner inför den kommande premiären.

"Under hallonbusken" ges den 4:e, 5:e, 6:e, 11:e, 12:e och 13:e november och biljetter säljs via Visit Södra Dalarna. Sifferbo bystuga rymmer en publik om ungefär 80 personer, men på premiären serveras en teatersupé så då är antalet biljetter maximerat till 50.

– Vi vill skapa lite feststämning kring premiären och det föll väl ut under "I sista minuten".

De tidigare uppsättningarna har lockat många närboende, men också intresserade från bland annat Uppsala och Åland. Ensemblen kommer dock, åtminstone till större delen, från Sifferbo.

– Peter Östberg bor i Borläng, men vi ska snart hitta en hallonbuske han kan bo under här i Sifferbo. Det är vårt nästa projekt, men han vet inte om det än, skojar Marlen, som beskriver hela teatersatsningen som "jätterolig":

– Det är skojigt att göra någonting tillsammans med andra och det ligger en utmaning i att göra det så bra att andra får en upplevelse.

Mer läsning

Annons