Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var en sådan häftig upplevelse"

Annons

Nu har Dala-Floda blivit ett med världen. Under en vecka har en utställning om Dala-Floda och Hagenfesten pågått i Frankrikes huvudstad Paris.
- Det var en sådan glädje och kraft i det här mötet, säger Lena Westin, en av arrangörerna bakom Hagenfesten.

Förra veckan kunde man stiga rakt in i Dala-Floda från gatan i Paris. I galleriet Tampon-Ramier ägde nämligen utställningen om Dala-Floda och Hagenfesten rum. Utställningen inleddes med vernissage på torsdagen som lockade ett 60-tal personer varav tio svenskar. Utställningen öppnades av galleriägaren Marc Rumier som presenterade Hagenfesten och Dala-Floda ur ett franskt perspektiv genom att berätta om konstnärliga och mänskliga möten mellan människor från olika kulturer och generationer.
- Utställningen är en manifestation, ett giftermål mellan Paris och Dala-Floda, säger Joel Grip, festivalansvarig för Hagenfesten. Han tror att det här bara är början på ett nytt slags kulturutbyte.

Öppenhet

- Det var en sådan glädje och kraft i det här mötet som Marc Rumier ville förmedla till sina landsmän, menar Lena Westin.
Hon berättar att Marc Rumier själv var på Hagenfesten i somras och blev imponerad av den öppenhet som festivaldeltagarna visade, det trevliga bemötandet och självklart även landskapet och det var då han valde att göra en utställning om bygden.

Exotisk bygd

- Bor man själv i Mockfjärd eller Dala-Floda så tänker man kanske inte på hur exotiskt det är, säger Lena.
Men exotiskt var det för fransmännen som besökte vernissagen för att se Benedict Buchers nyproducerade film om Hagenfesten, titta på Dala-Floda hemslöjds blommiga dräktdelar samt provsmaka matbitar från Wåhlstedts lantbruk och andra svenska specialiteter. Till detta bjöds det på naturliga franska viner. Hagenfesten 2009 är planerad till 29 juli till 2 augusti nästa år och kanske blir det även efterfest i Paris.


ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se
0241-220 70

Mer läsning

Annons