Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En anledning kan vara att fler kontaktar socialtjänsten

Annons

- Vi vet inte exakt varför anmälningarna om barn som far illa ökar så dramatiskt. Men vi tror att förklaringen är att folk blivit mer benägna att kontakta socialtjänsten. Detta förmodligen på grund av det ökade samarbetet mellan socialtjänsten och skolan.
Det säger Anders Ahlgren, kommunalråd och politiskt ansvarig i Gagnefs kommun.
Detta med anledningen av fredagens artikel i DD.

Antalet anmälningar har tredubblats sedan år 2004. Följden har blivit att fler barn behöver olika sorters stöd. Detta tillsammans med ökat försörjningsstöd kostar Gagnefs kommun sex miljoner kronor extra i år.
Pengarna används till att anställa fler socialsekreterare, samt betala för familjehem och institutionsvård för barn som behöver placeras utanför den egna familjen, samt olika stödåtgärder för de barn som bor kvar hemma.
- Vi försöker rekrytera nya familjehem som är billigare än institutioner, men det är svårt att hitta familjer som vill ställa upp, säger Anders Ahlgren.
Kommunen vet inte säkert om fler barn far illa än tidigare, eller om det är benägenheten att anmäla som ökat:
- Förmodligen har det tidigare funnits ett stort mörkertal. Eländet har funnits, men ingen har brytt sig om att anmäla och ta tag i problemet, fortsätter Ahlgren.
Trycket på Gagnefs socialtjänst är mycket hårt. Trots det är stämningen god och några sjukskrivningar på grund av arbetsbelastningen har man inte, enligt Satu Paananen, arbetsledare för barn- och familjegruppen.

Har skyldighet

Hon tror också att det ökade antalet anmälningar beror på ett bättre samarbete mellan socialtjänst, förskola, skola och Familjens hus med flera.
- Vi har varit ute mycket och informerat om anmälningsskyldigheten, och vi ser följaktligen att merparten av anmälningarna kommer från personer knutna till förskolan och skolan, säger hon.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS

Mer läsning

Annons