Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friluftsfrämjare vandrade till Åbuan och Storsvedskällan

Annons

Atmosfären är fylld av friskhet och fågelsång. Tretton friluftsfrämjare har samlats med målet att utforska Gröntuv.
Efter en kort promenad kommer vi till kvällens första anhalt: Storsvedskällan.

Vid första anblicken är Storsvedskällan inget annat än ett oansenligt trähus. Inuti huset är det dunkelt och spöklikt. Ett djupt vattenhål med en rostig mätsticka och grenar som vilar i det klara vattnet. Brunaktig mossa vajar sakta med i vattnets rörelser
- Min farfar var med och byggde det här, berättar Einar Hane.
Einars farfar, Erik Hane, tog initiativet till och finansierade bygget av Storsvedskällan år 1901. Från källan grävdes rör till Gagnefs Kyrkby, där hushåll och djur försörjdes med dricksvatten.
- Tänk att arbetarna fick trettio öre per meter för ett sånt slitarbete. Och så grävde dom en och åttio djupt, vilka blåsor dom måste haft på händerna, säger Jerry Dahlberg som har slagit sig ned på en tuva, försjunken i funderingar.

Åbuan

Vandringen fortsätter till Åbuan. För hundra år sedan fanns där åkrar, noga avstyckade med stenrösen, där man odlade hö inför vintern. På somrarna betade korna fritt i skogen.
Numera går det en kraftledning över marken, som används som viltvårdsområde. Späda plantor fodermärgkål, som ska bli bete för älg och rådjur, har börjat komma upp ur jorden.

Hemmablind

Pia Hane, Einars dotter, gömmer pinnar åt sin hund Alma. Hon är ofta i skogen med Alma. Fördelen med Friluftsfrämjandets vandringar, tycker hon, är att man får lite historik om platserna. Hon har nyss anmält sig till en vandring till Trolludden.
- Det är konstigt att jag inte har varit där än. Om Trolludden legat på till exempel Gotland så hade jag säkert anmält mig för länge sen. Man blir ju hemmablind, säger hon.

Stillhet

Efter nästan tre timmar är vi tillbaka där vandringen började: Sörängsdammen, som också är ett verk av Erik Hane. Han såg till att dämma upp både Sörängsdammen och Surän för att försörja sågverket, som han startade år 1898, med vattenkraft.
Einar Hane slår sig ned på ett sittunderlag. Vattnet brusar kraftfullt när det passerar dammluckorna som hans farfar en gång byggde. Han berättar att han är intresserad av jakt, fiske och friluftsliv. Den stora drömmen är att få se varg eller björn. Han håller sig i form genom att vara ute i skogen varje dag och hugga ved, efter sina pass i skogen känner han stillhet och frid.
- Det stimulerar hela kroppen, säger han.

Glada människor

Friluftsfrämjarna öppnar sina termosar och bjuder på mackor och sockerkakor.
- Det är skönt när man får en kopp kaffe och sätter sig vid dammen med en massa glada människor, säger Einar Hane. Jag har missat ishockeyn på tv, men det var det värt.

ANNA ENBOM

Mer läsning

Annons