Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade inte råd att betala klubbchefen

Annons

Gagnefs golfklubbs ägarbolag Gagnefs Fritid AB har inte råd att betala av sin skuld till Gagnefs kommun.
Medlemsantalet har minskat successivt liksom antalet gästspelare. Klubbchefen Ove Boman har slutat på grund av att klubben inte har råd att avlöna honom.
Gagnef Fritid ber nu att få förlänga det räntefria lån som man tog för att köpa Mobergska fastigheten.

Redan förra hösten skulle klubben inkomma med en plan för hur man ska betala av sin skuld till Gagnefs kommun. Men efter att klubbchefen slutade - som en följd av den dåliga ekonomiska situationen - har klubben inte hört av sig.
I ett brev till kommunen beklagar styrelseordförande i föreningen, Helena Malmsten, den uppkomna situationen. Hon har tagit på sig uppdraget som klubbchef och påpekar i brevet att hennes lön är 20 procent av företrädarens. Hon förklarar också att hans avgång är relaterad till den svåra ekonomiska situationen.

Intresset minskar

Gagnefs fritid är skyldig Gagnefs kommun 770000 kronor. Skulden uppkom i samband med köpet av Mobergska fastigheten där Gagnefs Fritid har sitt kansli. Klubben begär förlängd amorteringsplan eftersom Gagnefs golfklubb påverkas av den kris som hela golfsverige befinner sig i. När golfbanan i Rista byggdes 2001-03 var intresset för golfsporten starkt ökande. Men från och med säsongen 2004 har medlemsantalet minskat liksom antalet gästspelare. Vissa klubbar har till och med gått i konkurs.
Så illa är det dock inte ställt i Gagnef, enligt Helena Malmsten.
- Utvecklingen är inte fullt lika negativ här. Vår satsning på barn- och ungdomsverksamhet har visat sig vara lyckosam och håller golfintresset vid liv, säger hon i brevet till kommunen.

Stor betydelse

När Mobergska fastigheten köptes var den självklara målsättningen att betala av lånet, säger Malmsten vidare:
- Vårt mål var också att inom 3-5 år efter att golfbanan blivit färdigställd ha rekryterat cirka 800 seniormedlemmar som betalar full avgift. Idag kan vi konstatera att antalet är 466.
- Mot denna bakgrund är det lätt att förstå att vi kämpar med vår ekonomi och att de ideella krafterna fått allt större betydelse, tillägger hon.
På måndag fattar kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om att förlänga amorteringsplanen till år 2018. Kommunfullmäktige fattar det slutgiltiga beslutet.


CHARLOTTA RÅDMAN FRANSMer läsning

Annons