Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på förskolan – alternativa lokallösningar utreds

Med toppar på 550 och ett genomsnitt på 520 mot budgeterade 500 placerade barn är trycket hårt på förskolan i Gagnef.
– Personalen gör ett mycket bra jobb och vi ser över lokalbehovet och arbetsmiljön, berättar barn- och utbildningschef Håkan Elfving efter den östra kommundelens "förskola för föräldrar".

Annons

Förskolepersonal och föräldrar diskuterade och bytte åsikter under förskoleinformationen i Djurås. På duken i bakgrunden syns en del av dagbarnvårdarnas presentation.

I årets kommunala budget finns 57,3 miljoner avsatta för förskoleverksamhet.

Men verksamheten beräknas kosta ungefär tre miljoner kronor mer än beräknat.

– Som mest under året har vi haft 547 barn placerade och i genomsnitt under året som helhet kommer vi att ligga kring 520 barn, 20 fler än vi budgeterat för, berättar Håkan Elfving och konstaterar att en låg arbetslöshet lett till att många haft sina barn i kommunal omsorg.

Han säger att föräldrarna överlag är nöjda med verksamheten och att kommunikationen mellan föräldrar, personal och ansvariga tjänstemän och politiker är bra.

Förskolans specialpedagoger, Kerstin Danielsson, till vänster, och Tina Pärsson, deltog i förskolepresentationen.

När förskolorna i Djurmo, Djurås, Bäsna och Kyrkbyn häromdagen hade ett gemensamt föräldramöte med mingel i Lindberghallen mötte ett 70-tal föräldrar upp. För en kväll fick de uppleva förskolan "inifrån".

– Verksamheten presenterades och på plats fanns förskolornas personal, specialpedagoger, en dramapedagog, pedagogiska handledare och även dagbarnvårdare. berättar Anna-Lena Elfsberg, biträdande förskolechef, och fortsätter:

Verksamheten vid Djurmo förskolas blå avdelning presenterades av Carol Andersson.

– NTF, Svenska kyrkan, Betel, biblioteket och Familjens Hus visade upp vad de har att erbjuda för barn i förskoleåldern. Kostpersonal bjöd på hembakat bananbröd med goda ”röror”, baserade på gröna ärtor respektive majs som pålägg, samt smothies och frukt. De gav även information om vilka ekologiska råvaror man använder sig av inom skolmaten.

Ragnar Nyrén, även han biträdande förskolechef, konstaterar att föräldramötet var annorlunda, men mycket lyckat.

Håkan Elfving berömmer personalen och berättar att förvaltningen just genomfört en arbetsmiljöundersökning för att förbättra arbetsmiljön inom förskolan.

– Vi har haft ett antal långa sjukskrivningar och eftersom både antalet barn och vistelsetiden ökat vill förskoleledningen och politikerna se över vad som kan förbättras. Vi har ett antal långsiktiga åtgärder på gång, berättar han och tillägger att förskolan söker mer personal eftersom "resurserna anpassas efter antalet barn".

Trycket på förskolan i Bäsna är högt, men kreativiteten vid avdelningarna är stor.

Det största trycket inför våren finns i Bäsna och Dala-Floda. När det gäller Bäsna räknar förvaltningsledningen med att kunna behålla en förskolemodul och därmed klara av att bereda plats för samtliga barn.

– Här är problemet att vi bedriver för- och grundskoleverksamhet i fem olika lokaler, vilket är ineffektivt både ekonomiskt och pedagogiskt, påpekar barn- och utbildningschefen.

När det gäller omsorgsbehovet i Dala-Floda ska förvaltningsledningen redan på torsdag träffa föräldrar för en diskussion. Barn- och utbildningsnämnden gav i förra veckan förvaltningen i uppdrag att att ta fram förslag till alternativa lokallösningar.

– Men även på kort sikt kommer vi att uppfylla lagstiftningens krav – genom att erbjuda föräldrar i Dala-Floda barnomsorg i grannorterna Björbo och Mockfjärd, säger Håkan Elfving och berättar att "förskoleöversynen" också omfattar bland annat tider, kompetens och taxesystemet.

Idag finansieras strax under tio procent av kostnaderna genom avgifter.

Mer läsning

Annons