Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget är heligt när kommunen ska spara

Annons

Nu hyvlar kommunledningen i verksamhet efter verksamhet i syfte att spara pengar.
Friskvården för de anställda riskerar nedläggning och anslaget till julklappar till personalen halveras.

Ingenting är heligt när Gagnefs kommunledning försöker spara så mycket pengar som möjligt. DD har tidigare berättat att antalet sommarjobb för gymnasieungdomar halveras. Nu är även julklapparna till de kommunanställda föremål för reducering.
Kommunstyrelsen har tidigare anslagit 180000 kronor till inköp av julklappar, en summa som man nu vill halvera. Det skulle betyda att årets julgåva endast får kosta 75 kronor per anställd:
- Vi har frågat oss om man kan få en vettig julklapp för 75 kronor, och det tror vi att man kan, säger kommunchef Bertil Stoltz.

Facket kritiskt

De fackliga organisationerna har haft blandade åsikter. Kommunals ordförande Irene Homman är kritisk:
- Vissa tycker att julklappen är så liten att man lika gärna kan vara utan den, men det tycker jag är fel. Våra medlemmar uppskattar att få uppskattning till jul.
- Om man minskar ner eller tar bort anslaget till julklappar är det mycket viktigt att det blir lika för alla avdelningar. Det ska inte vara så att vissa får julklapp eller jullunch och andra inte, påpekar Homman.
Även friskvården för de anställda är i riskzonen. Enligt ett förslag ska en tjänst som friskvårdssamordnare inte återbesättas när innehavaren går i pension, och en friskvårdskonsulent får sin projektanställning avslutad.

Ingen drabbas

På så sätt skulle uppemot 900 000 kronor sparas, vilket kan bli ännu mer om hyreskontraktet för friskvårdslokalerna på före detta Hedens skola sägs upp, enligt Bertil Stoltz:
- Det är klart att det är tråkigt, men ingen enskild drabbas exempelvis av uppsägning. Friskvårdskonsulenten går tillbaks till sitt ordinarie jobb.
Sjukfrånvaron bland de anställda har minskat stort de senaste åren. Friskvården har tidigare av ansvariga angetts som en viktig orsak till att de anställda är friskare.
- Från Kommunals håll har vi tydligt redovisat vår ståndpunkt: Friskvården bör vara kvar, säger Irene Homman.
CHARLOTTA RÅDMAN FRANS

Mer läsning

Annons