Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tycker inte att de kan kräva något sådant"

Annons

Pressmeddelandet med skrivelsen som Hyresgästföreningen skickat ut till samtliga ledamöter i kommunfullmäktige i Gagnefs kommun och media ogillas av Gagnefbostäder AB:s vd Rolf Olérs.
- Jag tycker inte om att en part skickar ut information under pågående förhandlingar.

I Hyresgästföreningens skrivelse till kommunen om ett åtgärdsprogram för att hjälpa Gagnefbostäder AB att få bukt med problemet med ekonomin står det bland annat att ingen nyproduktion i Gagnefbostäders regi får göras före utgången av 2013.
- Jag tycker inte att de har mandat att kräva något sådant, säger Rolf Olérs.

Hyresgäster får bidra

I skrivelsen menar Hyresgästföreningen att om Gagnefbostäder skulle bygga fler nya lägenheter blir denna utveckling ännu dystrare. Från Hyresgästföreningens sida är de beredda att acceptera att hyresgästerna får vara med och bidra till att Gagnefbostäder kommer i en förbättrad ekonomisk situation. Men de vill understryka att hyreshöjningar inte ensamt kan åstadkomma detta. Gagnefbostäder har i dag en låne-stock som är lika stor som för ett allmännyttigt bolag med tre gånger så många lägenheter, enligt Hyresgästföreningen. Företagets tillgångar är till endast sex procent finansierade med egna medel. Detta kan jämföras med SABO (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag) som anser att den siffran inte bör understiga 20 procent.

Täcka räntekostnader

Detta får effekten att tre procent av hyrorna hos Gagnefbostäder går till att täcka räntekostnader. Motsvarande siffra hos den genomsnittliga allmännyttan är elva procent. Gagnefbostäder är alltså överskuldsatt och behöver amortera på sina lån enligt Hyresgästföreningen som anser att för stora investeringar i nyproduktion är en bakomliggande orsak. De anser också att villkoren för nyproduktionen varit sämre än företaget har haft råd med.
- Jag tycker inte om att en part skickar ut information när vi fortfarande har pågående hyresförhandlingar, jag vet inte riktigt vad de är ute efter, säger Rolf Olérs.
Mer vill han inte uttala sig förrän förhandlingarna är avslutade.

Mer läsning

Annons