Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommande års budget en het fråga på kommunstyrelsemötet

Annons

Kommunens budget har varit mycket svår att få ihop och det kommer krävas hårt arbete för att den ska kunna hållas, meddelade Anders Ahlgren, kommunalråd, c, efter senaste kommunstyrelsemötet.
- Vi måste vara beredda på förändringar.

Budgeten omsluter 431 340 miljoner kronor mot 424 841 miljoner kronor år 2008. Årets underskott ser, enligt de senaste prognoserna, ut att bli närmare 15 miljoner kronor.
- Från det att kommunfullmäktige i juni fastställde ramen för 2009 års budget till budgetberedningens första sammanträde i september sjönk vår prognostiserade skatteintäkt med nio miljoner kronor, säger Anders Ahlgren.

Bantat 21 miljoner

Under hösten har kommunens politiker och tjänstemän hittat en rad olika besparingsmöjligheter i olika verksamheter. Sammanlagt har budgeten bantats med omkring 21 miljoner kronor.
- I det här avseendet är det ingen skillnad på en kommuns och en familjs ekonomi, om pengarna inte räcker måste vi spara och alla måste vara beredda att hjälpa till.
Anders Ahlgren berättar vidare att lönerna ökat förhållandevis kraftigt och att statsbidragen varit i princip oförändrade de senaste fyra, fem åren och ligger på omkring 100 miljoner.
Men alla förändringar är inte av ondo.
- När vi flyttade Familjens hus från en egen lokal i Djurmo till Djurmoskolan sparade vi 550 000 kronor på driften. Dessutom sålde vi fastigheten och får ökade skatteintäkter när de nya ägarna flyttar till huset och kommunen, säger Anders Ahlgren.

Delar lokal

Han berättar även att från och med i höst delar räddningstjänsten och fritidsgårdsverksamheten en lokal i Björbo.
- Det innebär att vi slipper driftkostnader på 102 000 kronor om året för en verksamhet som är öppen några timmar i veckan 30 veckor om året och kan sälja den gamla gårdsfastigheten. Det är så vi måste jobba.

Samma situation

Anders Ahlgren berättar att tio miljoner kronor är vad Gagnefs kommun behöver för att slippa dra ner på olika verksamheter.
- Vi befinner oss alla i samma situation, ingen verksamhet går fri från det här.
Vid måndagens sammanträde informerades alla om budgeten men inga beslut fattades eftersom förhandlingarna med de fackliga organisationerna ännu inte är genomförda. Istället kommer ett extra kommunstyrelsesammanträde att genomföras den 8 december.
angelica lindvall

Mer läsning

Annons