Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kritisk till Hyresgästföreningens krav

/

Annons

Hyresgästföreningens krav om att inga nya lägenheter får byggas inom Gagnefbostäder AB:s regi får skarp kritik från kommunen.
- Det finns ett sug efter lägenheter och vi bedömer utefter bolagets ekonomi vad som ska göras, det är ingenting som Hyresgästföreningen ska lägga sig i, hävdar Bo Billborn, s.

I gårdagens DD kunde man läsa att Hyresgästföreningen kräver åtgärdsprogram för Gagnefbostäder AB. De krav som ställs är att Gagnef kommun tillskjuter ett ägartillskott om 30 miljoner kronor de kommande fem åren.
Ett tillskott som ovillkorligen ska användas för amortering av företagets lån samt att Gagnef kommun ger ägardirektiv till bolaget att självt amortera minst 500 000 kronor per år under den kommande femårsperioden.

Märkliga krav

Bo Billborn, Rolf Olérs, vd för Gagnefbostäder AB och Per-Erik Larsson, m, ordförande för Gagnefbostäder AB finner deras krav som mycket märkliga.
- Att utan vetskap skicka brev med sakfel till fullmäktigeledamöter i kommunstyrelsen som är högst beslutande organ i kommunen, är anmärkningsvärt när det inte stämmer överens med verkligheten, säger Rolf Olérs.

Lägre än snittet

I Hyresgästföreningens skrivelse till kommunen står det bland annat att Gagnefbostäder presenterat en kalkyl som visar ett behov av att öka hyresintäkterna med över nio procent där det egentligen ska vara 5,4 procent enligt Gagnefbostäder.
- Vi har begärt 4,2 procent vilket är tämligen rimligt, vi vill inte ha orealistiska hyreshöjningar och har lägre hyresnivå än snittet i Dalarna, säger Per-Erik Larsson.
Rolf Olérs berättar att varje år amorterar de i snitt 550 000 kronor. Förra året amorterade de 680 000 kronor.

Aktiekapital återställt

- År 2008 amorterar vi två miljoner kronor vilket är långt över Hyresgästföreningens ambition.
År 2002 hade bolaget förbrukat 40 procent av aktiekapitalet som nu är återställt. Låneskulden på 160 miljoner kronor är också hanterbar anser de.
- Bolaget mår bra, vi har fullständig pejl på ränteutgifter samtidigt som vi amorterar hela tiden.
Rolf Olérs, Bo Billborn och Per-Erik Larsson tycker att det är dålig tajming att komma med krav om ägartillskott på 30 miljoner kronor när alla kommuner befinner sig i en svår ekonomisk kris.
- Det känns ju inte verklighetsförankrat på något vis.

Sug efter lägenheter

- De föreslår också att vi inte får bygga förrän efter 2013 men vi måste ju bygga till äldre som inte längre klarar sina villor till exempel, säger Bo Billborn.
I dag hålls ytterligare förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Gagnefbostäder AB.
- Det finns ett sug efter lägenheter och vi bedömer utefter bolagets ekonomi vad som ska göras, det är ingenting som Hyresgästföreningen ska lägga sig i.ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se
0241-220 70

Mer läsning

Annons