Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftaverk stöttar män med drogproblem

Annons

Litet och unikt med en individuell behandling.
Så beskriver behandlingshemmet Kraftaverk sin verksamhet. Sedan 2006 har man här hjälpt män med drogproblem att bättre klara av sina liv.
- De får hjälp med att förstå sina beteenden och förändra dem, säger ägaren och terapeuten Dan’el Dan’elsson.

Män från ett flertal kommuner i Dalarna kommer till Kraftaverk i Gagnef. Många av dem är i dåligt skick efter år av missbruk, inte sällan är de helt omotiverade att gå in i en behandling, berättar Dan’el Dan’elsson:
- På många behandlingshem utgår man från att klienten är motiverad, eller att han borde vara det.
- Vi har mycket fokus på motivationsprocessen, utgår från den motivationsgrad klienten har och hjälper honom att förhandla med sig själv.

Bygger självkänsla

Många vet de vad de vill bort ifrån, men inte till vad. Kraftaverk ser uppbyggnad av självkänsla som en av de viktigaste uppgifterna i behandlingen:
- Ibland är klienterna märkta av döden och har inga förhoppningar om förändring. De ser sin vistelse på behandlingshemmet som en möjlighet till att vila, äta upp sig och sen köra vidare i sitt missbruk. Ibland kommer vi ingen vart i motivationsarbetet utan ber klienten åka härifrån, fortsätter Dan’el Dan’elsson.

Delar erfarenheter

Behandlingen sker i form av Anonyma Alkoholisters tolvstegsprogram, där gemenskapen mellan deltagarna betonas.
De delar varandras problem och erfarenheter. Identifikationen med andra drogberoende ger insikt och styrka att börja ta ansvar för sitt tillfrisknande.
- Det som skiljer oss från andra behandlingshem är att varje deltagare har en individuellt anpassad behandling och att behandlingstiden är längre. Kraftaverk är dessutom mer personaltätt än andra behandlingshem, förklarar Mona Jälefors, alkohol- och drogterapeut.
- Dessutom ser vi eftervården som mycket viktig. Det är ofta inte större problem att hålla sig nykter och motiverad på ett behandlingshem, det är ute i samhället som det är problematiskt.
- Vi har även en kostnadsfri återfallsbehandling på fyra veckor.

Behöver stöd

15 platser finns på Kraftaverk. En målsättning är ett utökat arbete med psykiatrin och socialtjänsten. En annan är att profilera sig på missbrukande män med ADHD, med förlängd behandling och särskild eftervård:
- De har ofta haft jobbiga uppväxter, har svårt att klara vardagliga situationer och känner sig dåliga. De behöver mycket stöd i att utveckla metoder för att klara vardagen och att lugna och trösta sig själva utan droger, avslutar Dan’el Dan’elsson.
CHARLOTTA RÅDMAN FRANS

I morgon: Nemo, 28 år: ”Jag har alltid vetat att jag ska bli en knarkare”

Mer läsning

Annons