Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Läget är krisartat, men får ändå inga mer pengar”

Annons

- Jag är satt att sköta en lagreglerad verksamhet som ställer minimikrav. Under flera år har det varit svårt att leva upp till dessa krav. Jag har påpekat att det ser krisartat ut, men har ändå inte fått erforderliga resurser.
Det säger Sören Fredriksson, socialchef som är på väg att lämna Gagnefs kommun för ett nytt jobb.

Sören Fredriksson har arbetat i Gagnefs kommun i 18 år. I sommar tillträder han en ny tjänst som verksamhetsledare inom psykiatrin i Landstinget Dalarna.
Denne 55-åring är efter alla år i Gagnefs kommun sugen på att ta ett nytt steg i karriären innan det är för sent. Men det finns ytterligare en förklaring.

Minimikrav ställs

- Om jag säger så här... det är svårt att få förutsättningar att jobba på det sätt man tycker behövs. Jag är satt att sköta en lagreglerad verksamhet som ställer minimikrav. Vi har fått anmärkningar av bland annat länsstyrelsen som påpekat brister, men vi har svårt att åstadkomma förändringar inom ramen för de resurser vi har.

Ingen svikare

Sören Fredriksson menar att han under åren påpekat de brister som finns för ansvariga politiker:
- Det är inget nytt att vi har problem. Jag har flera gånger påpekat att det ser krisartat ut men har ändå inte fått de resurser som behövs.
Du är en populär chef som enligt vad som sägs vågar hävda verksamheten och personalen. Blir det bättre av att du slutar?
- Jag har gjort vad jag kunnat under ett flertal år, så jag kan inte se att jag är en svikare.

Blivit obekväm

Kommunals ordförande i Gagnef, Irene Homman är övertygad om att Sören Fredriksson är motarbetad av politikerna:
- Visst kan det vara så att han vill ha ett annat jobb, men jag tror inte att det är enda orsaken. Jag tror att han blivit för obekväm, att han satt sig emot politikernas hårda besparingar.
Som DD tidigare berättat slutar även fastighetschefen Rolf Olérs till sommaren, vilket också är beklagansvärt säger Irene Homman
- Båda två har gjort ett mycket bra jobb för våra medlemmar, säger hon.

Duktiga chefer

Sören Fredriksson säger till DD att det inte är en konflikt med socialnämnden som ligger bakom hans uppsägning. Och han betonar att det finns mycket som är bra inom socialtjänsten i Gagnefs kommun. Duktig personal och chefer som har bra koll läget. Han menar att ett en svårighet i en kommun med ekonomiska problem är att är verksamheter hela tiden måste vägas mot varandra:
- Vi tjänstemän kan ha vår syn på vad som ska prioriteras, men det är politikerna som bestämmer.
Ytterligare en viktig person lämnar Gagnef.
Kommunsekreteraren Andriette Ivarsson slutar efter två år och går till en chefsbefattning i Leksand.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS

Mer läsning

Annons