Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Målet är att inte längre vara beroende av bidrag”

Annons

Nu finns en ny möjlighet för arbetslösa och långtidssjukskrivna att få hjälp att komma in på arbetsmarknaden.
Nedansiljans Samordningsförbund är en ny samverkan mellan kommuner, försäkringskassa och arbetsförmedling där 30 personer åt gången är inskrivna.

Gagnef, Leksand och Rättvik samarbetar i förbundet som varit igång i ett år. Sedan årsskiftet har arbetslösa och långtidsarbetslösa mellan 18 och 65 år möjlighet att via förbundet få hjälp att själva ta tag i sin situation:
- Tonvikten ligger på yngre vuxna som under ett år haft ersättning från försäkringskassa eller arbetsförmedling, att de ska hitta ett arbete eller börja studera, berättar Sylvia Paulsson som är samordnare inom förbundet.

Individuella lösningar

Verksamheten är permanent och budgeten är cirka 4 miljoner kronor per år. Sylvia Paulsson är anställd på halvtid medan övrig personal - handläggare inom socialtjänsten, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan - hyrs in.
Möteslokaler finns i alla tre kommuner.
Handläggarna ska upparbeta förtroendefulla relationer med deltagarna, och hitta individuella lösningar för var och en. Det kan handla om att utreda rehabiliteringsbehov, missbruksvård, motivationsarbete, samtalsstöd, hälsoplan, fysisk träning med mera.
- Målet är att de inte längre ska vara beroende av bidrag, fortsätter Sylvia Paulsson.

Alla samlas

Viktigt är också att läkare, arbetsförmedlare, socialsekreterare med flera, runt en individ träffas så alla hör vad som sägs, och att personen inte bollas runt mellan olika instanser.
- Vi kan även ge signaler uppåt när myndigheternas regelverk motarbetar varann, exempelvis när försäkringskassan anser att personen är arbetsför samtidigt som Arbetsförmedlingen säger att personen inte är anställningsbar, förklarar Berndt Nordahl, handläggare vid Försäkringskassan.

Inte kravlöst

Sylvia Paulsson menar att det nya samarbetet innebär en förbättring för individen. Hjälpen är inte kopplad till någon ersättning:
- Av oss kan de inte få något, vi hjälper dem. Men det är naturligtvis inte helt kravlöst. Vi följer upp de mål och överenskommelser som gjorts varje vecka.
27 personer är just nu inskrivna. Några av dem är redan ute i praktik eller arbetsträning.
- Vi har en tro på att alla vill känna sig behövda och vara självförsörjande, säger Anki Enevoldsen, c, ordförande i samordningsförbundets styrelse.
CHARLOTTA
RÅDMAN FRANS

Mer läsning

Annons