Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Min farbror var byns fotograf"

Annons

Fotografier från början av 1900-talet i Bäsna väckte nostalgiska minnen hos ett 40-tal intresserade bybor som ville färdas tillbaka i tiden på trivselträff i gamla skolan.

På tisdagen var det trivselträff i Bäsnas gamla skola. Ett 40-tal intresserade bybor kom för att få en nostalgitripp utan dess like när Margareta Kull, 78 år, från byn Yttre Svärdsjö visade gamla bilder från Bäsna.
- Det är bilder på miljöer och människor, säger Margareta.
Diakonissan Kristina Björklund inleder träffen med några väl valda bibelord. Det serveras smörgåsar och kaffe medan Anders Inge, musiker i Gagnefs församling spelar tillsammans med Jan Björklund.

Byns fotograf

Margareta flyttade från Bäsna till byn Yttre Svärdsjö 1954 men har många härliga minnen från hembygden. Hennes föräldrar, Anna och Albert Olofsson, bodde i Bäsna där de drev en affär på gården en tid i början av 1900-talet. Margareta berättar att i affären brukade hennes farbror, den fotointresserade Fredrik Olofsson arbeta.
- Min farbror var byns fotograf. När hon fick ärva en låda fylld med bilder på glasplåtar förstod hon att det var intressant för eftervärlden.
Dessvärre är det inte många som kan överföra glasplåtar till riktiga diabilder eller fotografier i dag. Lyckligtvis fick hon hjälp av en släkting i Uppsala att ta fram en dia-serie.
- Bilderna är tagna mellan 1910 och 1928.

Nostalgitripp

Rummet mörkläggs för att delge byborna en stämningsfull nostalgitripp nära 100 år tillbaka i tiden. Margareta visar ett 60-tal gamla fotografier. Nostalgiska minnen sveper över byborna även fast många av personerna på bilderna är okända för de flesta men som blivit identifierade från äldre bybor genom intervjuer som Margareta gjort.

Mer läsning

Annons