Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slår Utby gamla skola igen sin verksamhet

Annons

Nu slår Utby gamla skola igen sin Montessori-verksamhet i Djurmo. Till hösten fortsätter verksamheten på Djurmo förskolas gamla fritidsavdelning Kotten.
- Det känns vemodigt, nästa år skulle vi firat 20-årsjubileum, säger Ilar Åsa Bokor, montessori-lärare.

Solen lyser starkt på Utby gamla skola. Redan på långt håll kan man höra barnen stämma upp i kör. Flera välkända barnsånger sjungs och spelas, bland annat den traditionella "Idas sommarvisa" och "Den blomstertid nu kommer". När sångframträdandet och avtackandet av barnen som slutar är det uthopp genom fönstret som gäller. I turordning får barnen ta sats ut genom fönstret. Lärarna Ilar Åsa Bokor och Annika Korsgren tar emot de landande barnen.
- En granne som är född 1926 gick i den här skolan så det känns lite vemodigt att flytta, säger Ilar Åsa Bokor.

Konstiga rykten

Hon berättar att det gått många konstiga rykten om förskolan i och med den omtalade Montessori-verksamheten som går ut på att ha barnet i centrum och en övertygelse om att barnet strävar efter att utveckla sig själv och att denna utveckling följer olika sensitiva perioder.
- Vi är en alldeles vanlig kommunal förskola och ingen sekt, säger Ilar Åsa.

Inom räckhåll

Till hösten fortsätter Montessori-verksamheten på Djurmo förskolas gamla fritidsavdelning Kotten med nyrustade lokaler.
- Alla barn är intresserade av siffror och bokstäver och därför har vi material särskilt framtaget för just det om barnen vill och är intresserade.
Ilar Åsa berättar att allt är på barnens nivå. Sax, lim, böcker och pennor finns inom räckhåll för barnen närhelst de får lust att pyssla eller läsa.

ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se

Mer läsning

Annons