Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyinvigda naturreservatet är 255 hektar och har tallar från 1600-talet

Annons

Två nya naturreservat har tillkommit i Dalarna varav det största och högsta naturreservatet har bildats i Tryssjöberget i Gagnefs kommun genom beslut av landshövdingen Maria Norrfalk.
-- Det är en rejäl bit för att vara i den här delen av länet, säger Torbjörn Rynéus, Länsstyrelsen Dalarnas naturskyddsfunktion.

Det nya naturreservatet som bildats i Tryssjöberget i Gagnefs kommun genom beslut av landshövdingen Maria Norrfalk den 26 mars i år är det största reservatet i kommunen med sina 255 hektar. Nyss var antalet naturreservat i Gagnef 22, många bildade i samband med omarronderingen på 1990-talet. Det 23:e reservatet blir inte bara det största utan även det högsta. Högsta punkt är nämligen Tryssjö klack på 493 meter. I reservatet ingår också Ershols klack och Klipklacken som bjuder på en enastående utsikt. Tryssjöberget ligger ungefär åtta kilometer sydost om Mockfjärd och har gräns mot Borlänge kommun.

Stark fäbodkultur

I och med reservatsbildningen skyddas skogen mot avverkning och annan form av exploatering och på så sätt är 1,78 procent av den produktiva skogsmarken i kommunen skyddad.
-- Tack vare den starka fäbodkulturen i den här delen av länet som sträcker sig ända fram till 1950-talet är området särskilt intressant för besökare, säger Torbjörn Rynéus, Länsstyrelsen Dalarnas naturskyddsfunktion.

Aktiviteter året om

Området inbjuder människor till aktiviteter året om i och med att gamla fäbodleder har underhållits av Friluftsfrämjandet. Därför finns det i dag flera leder för de som vill vandra, cykla mountainbike och åka skidor eller köra snöskoter.
-- Det är ett större område med naturskog som domineras av oskötta skogar som ej är påverkade av modernt skogsbruk, säger Torbjörn. Det finns träd så gamla som från 1600-talet. Han rekommenderar ingen särskild tid på året som är bäst lämpad att besöka reservatet.
-- Det spelar inte så stor roll eftersom det inte är speciellt blomrikt, man kan vara där året om.
Invigningen av reservatet sker först i höst. Andra naturreservatet Risröd eller Råbergsängarna som området också kallas, är ett 60 hektar stort skogsområde fem kilometer öster om Rättvik.

ANGELICA LINDVALL
0241-220 70
angelica.lindvall@daladem.seFinns det för många naturreservat i kommunen? Kommentera och diskutera här nedanför.

Mer läsning

Annons