Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omarrondering i Floda på nytt fråga i domstol

Annons

Lantmäteriet hade med sig två urtunga väskor proppfulla med papper om omarronderingen i Dala-Floda.
I går var det för andra gången en domstolsförhandling där förespråkarna och motståndarna till omarrondering stötte och blötte sina argument.
Den 14 april meddelar fastighetsdomstolen sin dom.

Ett 70-tal personer närvarade vid torsdagens domstolsförhandling i IOGT-lokalen i Björbo: de som vill ha en omarrondering, motståndarna, folk från lantmäteriet och länsstyrelsen.
Inga nya argument framkom jämfört med föregående förhandling som ägde rum sommaren 2005. I den domen fick Lantmäteriet bakläxa av rätten, som menade att kalkylen över vad omarronderingen kommer att kosta den enskilde markägaren bas-eras på felaktiga grunder. Utredningen om båtnaden (vinsten) måste göras noggrannare, samt en ny opinionsundersökning, krävde domstolen.

Blev överklagat

Efter att ha utfört de justeringar som domstolen krävt, fattade Lantmäteriet än en gång beslut om att omarrondering ska tillåtas. Det beslutet överklagades och därför stod parterna återigen inför domstolen.
I nej-sägarnas ringhörna stod juridiska biträdet Åke Puranen och markägaren Hans Berggren. Ja-sägarna företräddes av Mats Backman, Mora, som själv har ett förflutet inom lantmäterimyndigheten.
- Det kan bara bli ett utslag, sa han tvärsäkert till DD.

Dyr historia

Åke Puranen anförde en lång rad argument för att övertyga rätten. De går sammantaget ut på att de stora markägarna (däribland skogsbolagen) är vinnare, medan en om-arrondering kan bli en dyr historia för de små.
Hans Berggren gick hårt åt Lantmäteriets sätt att räkna ut båtnaden. Man använder sig av gamla uppgifter, hävdade han.

Smala skiften

Förhandlingen tog hela förmiddagen. Markägaren Birgitta Spånberg från Gagnef hade fika med sig:
- Jag vill att mina barn ska ärva något vettigt och inte småbitar här och där. För mig innebär omarronderingen en kostnad, men för barnen blir det bättre.
En annan ja-sägare sa:
- Jag är absolut för. Mina skiften är 15-25 meter breda och 2,5 kilometer långa och det är omöjligt att avverka på ett vettigt sätt. Men det är mycket bra det som Hans Berggren gör, att genomlysa frågan om kostnaderna ordentligt.

Mer läsning

Annons