Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdiskuterade Gagnefsgården har blivit Solgården – "Oerhört efterlängtat"

Omdiskuterade och tidigare rivningshotade Gagnefsgården har förvandlats till Solgården. Efter en ombyggnation för 24 miljoner flyttar nu personer med demensdiagnos in i det nygamla boendet. – Oerhört efterlängtat, sa kommunalrådet Irene Homman (S) i sitt invigningstal.

Annons

Kommunalrådet välkomnade personalen, som redan börjar, till det nya boendet. Under tisdagen flyttar de första boende in.

Ett 40-tal personer deltog när Solgården invigdes. Det var i huvudsak personal och personer som på olika sätt varit engagerade i ombyggnationen.

– Det här är en stor dag; att Solgården nu står klar att tas i bruk, sa Irene Homman och betonade att det handlar om ett tillfälligt boende.

Hon konstaterade att lokalerna är viktiga, men att "det viktigaste är bemötandet och att de boende och personalen trivs".

– På det stora hela har bygget gått bra, men det är ett gammalt hus, sa hon i samband med trädplanteringen och bandklippningen.

Irene Homman slutförde planteringen av ett äppelträd utanför Solgården.

I samband med ceremonin planterades ett familjeträd där tre-fyra äppelsorter med olika mognadstid ympats in på huvudstammen och förhoppningen är att trädet kommer att bära frukt under sensommaren och hösten.

Boendet, som visades efter bandklippningen, har 21 boendeplatser och 3 korttidsplatser. Det är uppdelat i fyra delar och i var och en av dem finns sex lägenheter, där de boende delar kök och samlingsrum. Lägenheterna består av ett rum med pentry och toalett.

Sammanlagt 24 personer har anställts. Under vecka 42 fick de en introduktion och viss komletterande utbildning.

Inflyttningen i plan två sker den 1:a november och plan tre den 14:e november.

Ungefär två veckor senare, i slutet av november, flyttar Rosengården tillbaka till Solgårdens plan 1. Rosengården är en dagverksamhet för personer med demensdiagnos och har tillfälligt varit "utlokaliserad" till GOK-stugan i Mockfjärd.

Kostnaden för renoveringen av lokalerna har beräknats till ungefär 24 miljoner kronor.

– Vi är jättenöjda med det nygamla boendet, som  är så bra som det kan bli med tanke på rådande förutsättningar, säger Malin Lindén Ohlsson, socialchef, och Anna Eklund, verksamhetschef för vård och omsorg.

– Nu har vi platser så att vi löser de största och med akuta bekymren, konstaterar socialchef Malin Lindén Olsson, socialchef, och Anna Eklund, verksamhetschef för vård och omsorg.

– Och planeringen för ett bygge av ett nytt och samlat demensboende fortsätter, berättar socialnämndens ordförande Ann-Gret Olsson (S).

Mer läsning

Annons