Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen orolig för att lokalerna blir sämre efter flytt

/
  • Dagcentralen i Mockfjärd. Från vänster Seppo Laitilla, Per-Erik Eljas, Kerstin Holmlin, Ingmari Edquist, Teresa Laurila, Anki Olsson, Marcus Iversen, Britt-Marie Svens, Erik Eriksson, Olle Westbom och Urban Richter.FOTO: CHARLOTTA RÅDMAN FRANS
  • Utemiljön på baksidan av Hedens skola är inte så kul, trots älvutsikten, men fastighetschefen Rolf Olérs lovar att den ska fixas till så att det blir trivsamt.

Annons

De vuxna utvecklingsstörda på Dagcentralen får maka på sig när en stor omflyttning genomförs i Mockfjärd.
Tre personal och tio arbetstagare kommer under våren att flyttas till källaren i Hedens skola.
- Vi tvivlar på att det går att få till ändamålsenliga lokaler och en trivsam utemiljö till en rimlig summa, säger handledarna Marcus Iversen och Teresa Laurila.

En kommunal flyttkarusell blir det i Mockfjärd under våren/sommaren. Upprinnelsen är att f d Gästvillan på industriområdet utdömdes som korttidsboende för handikappade barn och ungdomar.
- Vi måste snabbt hitta en ny lokal, och då föll valet på Dagcentralens utrymmen, säger kommunchef Bertil Stoltz.

Stort minus

Han tror att undervåningen i före detta Hedens skola kan bli jättebra för Dagcentralen, men det betvivlar personalen:
- Lokalen känns lite som en bunker, och ett stort minus är att toaletterna ligger långt ifrån övriga rum. Det kan bli besvärligt för våra arbetstagare att hinna dit, säger Marcus Iversen och Teresa Laurila.

Ingen respons

Dagcentralen flyttade till Mockfjärd från Djurås för cirka fem år sedan. Här kan vuxna utvecklingsstörda jobba och ta del av olika fritidsaktiviteter. De monterar rörklämmor åt ett faluföretag, tvättar åt Röda Korset, rider och har gymnastik. Alla utom en person bor i Djurås:
- Därför har vi föreslagit att vi ska flytta till Djurås istället, men vi har inte fått någon respons på det, fortsätter Teresa Laurila som dock framhåller en fördel med Hedens skola: närheten till affärer, restauranger och kiosk.
Beslutet om flytten har fattats mycket snabbt. Fram till i förra veckan trodde personalen att ytan skulle utökas i befintlig lokal:
- Detta eftersom särskolans fritids ska flytta. Nu befarar vi att vår arbetsmiljö försämras - om inte kommunen är beredd att satsa rejält på en upprustning, tillägger Marcus Iversen.
Kommunens fastighetschef Rolf Olérs är övertygad om att det både på ut- och insidan kommer att bli både ändamålsenligt och trevligt:
- Det kommer att bli kanonfint, det lovar jag, säger han till DD.
Budgeten för bygget, är ännu inte fastställd.

CHARLOTTA RÅDMAN FRANS

Mer läsning

Annons