Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenssons loge firar 40 år

Annons

Kulturhuset Svenssonsloge firar 40 år i helgen med en kulturdag över svunna tider.
- Syftet är att blåsa liv i seriös kultur på landsbygden, säger Christer Gruhs, aktiv i byalaget Forsen-Handbacken och Björbo intresseförening.

Lördagen blir en minnesresa fyra decennier bakåt i tiden när Svenssons loge firar 40-årsjubileum med en kulturdag för allmänheten.
- Vi vill blåsa liv i den fantastiska kulturoas under de år som logen verkade, säger Christer Gruhs, aktiv i byalaget Forsen-Handbacken och Björbo intresseförening som arrangerar dagen. Han berättar att de särskilt vill manifestera Svenssons loge som en kulturgärning då Alex Svensson själv flyttat tillbaka till Björbo efter många år.

Konst och mode

Invigningen av Svenssons loge skedde 1967 men verkstäderna inreddes först året efter, därav 40-årsjubileét. Verksamheten bestod av en nationell och internationell mötesplats för tillverkning av glas och keramik samt en rad uppmärksammade konst-utställningar, spelmansstämmor, modevisningar, konserter och visprogram. Därtill ordnades grupp-resor med spelmän och folkdansare till Frankrike, Israel och Rumänien vars landsmän också besökte Svenssons loge.

Nationell kvalitet

Alex Svensson berättar att idén om att öppna en gård föddes ur dåtidens debatt om ”kultur på hjul” med Riksteatern, Riksutställningar och annat Stockholmscentrerat kulturutbud.
- Efter ett års betänketid kom jag fram till att man skulle kunna använda hög nationell kvalitet i skogsbrynet i Björbo, Väster-dalarna.
Han bjöd in konstnärer från hela Dalarna till att göra en utställning. Även en keramikverkstad startades, dit många unga talangfulla keramiker kom. De inbjöds för att arbeta utan några andra för-måner än att ha tillgång till verkstaden och möjlighet att sälja sin produktion till kulturlogens besökare.

Från höna till silver

Alex träffade silversmeden Ulf Engström på Teneriffa. I juni 1968 flyttade Ulf till Björbo och förvandlade ett litet hönshus på logen till en silversmedja.
- Vi blev inte rika på det, snarare väldigt fattiga men vi hade roligt, säger Ulf.
Han ser tillbaka på tiden med värme.
- Det bara drällde med folk här som man bara läst om tidigare.

Kända kulturpersoner

En ström av kända kulturpersonligheter som konstnären Ulf Rahmberg, fotografen Karl Lärka och målaren Torsten Dahl sökte sig till Svenssons loge under de tio år som verksamheten pågick. Lördagens 40-årsjubileum är inget undantag.
- Det blir en manifestation över svunna tider i form av en omfattande utställning av lokala förmågor på kulturområdet däribland Göran Greider som ska tala om sin nya bok samt spelmannen Wille Thors, säger Christer. Kulturdagen pågår hela lördagen mellan klockan 14 och 17 i Svenssons loge i byn Forsen i Björbo. Landstingsråd Alf Johansson inviger.

ANGELICA LINDVALL

Mer läsning

Annons