Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandaler förstörde fågelholkar och krossade ägg

/
  • Flugsnapparen hann inte undan när vandaler var i farten och förstörde småfåglarnas holkar. FOTO: ANGELICA LINDVALL
  • Smed Mats Manell upptäckte skadegörelsen i måndags. -- Jag blev så bedrövad, hur kan man göra så här mot levande varelser?FOTO: ANGELICA LINDVALL

Annons

Nio fågelholkar har slagits sönder och samman i Lindbyn. På marken ligger de trasiga holkarna tillsammans med krossade ägg och en död flugsnappare.
- Det är inte ett normalt beteende, säger Smed Mats Manell om personerna som ligger bakom dådet.

Smed Mats Manell har tidigare varit biologilärare vid Mockfjärdsskolan men är nu pensionerad. I måndags gjorde han den makabra upptäckten där sammanlagt nio fågelholkar slagits sönder och samman i Lindbyn och Mockfjärdsskolans slogbod intill Västerdalälven bränts ner till grunden. Dessutom har en pulversläckare tömts i förarhytten till en traktor. Smed Mats äger marken där fågelholkarna slagits sönder, mark som han i ett avtal med Mockfjärdsskolan upplåtit skolans elever att utnyttja till terränglöpning, skidåkning och orientering.
- Jag blev så bedrövad, att de tömmer en pulversläckare i traktorn är en sak, det kan jag städa upp men att de gör sådant här hänsynslöst mot levande varelser är inte ett normalt beteende, säger han.

Akut grej

Förövarna har slagit sönder småfåglarnas hustak mitt under den känsliga häckningstiden. På marken ligger flera krossade ägg och en död flugsnappare.
- Han hann väl inte undan, säger Smed Mats uppgivet.
Han misstänker att ungdomar från årskurs sex och uppåt kan ligga bakom illdådet. Därför har han kontaktat skolledningen på Mockfjärdsskolan för att låta personal komma och se förstörelsen och därefter ta upp en diskussion med eleverna i varje klassrum. Men Smed Mats berättar att skolledningen inte har tid.
- När det händer en akut grej och skolan inte ens har tid att komma så blir jag osäker på om jag ska förlänga avtalet.

Flera händelser

Smed Mats undrar var förövarnas destruktiva handlande kommer leda till härnäst.
- Jag kopplar ihop det ena jävelskapet med det andra sedan höstas.
Han berättar att under hösten krossades flera fönster till ett fritidshus och ett uthus. Samtidigt öppnades en spannmålslucka i en torkanläggning så att drygt 100 kilo havre spreds på golvet och sedan har någon eller några fortsatt sprida ut havren i omgivningarna. På sista april roade någon eller några sig med att hugga ner ett träd som landade rakt på en kolarkoja. Smed Mats misstänker att samma personer ligger bakom all skadegörelse i området.

ANGELICA LINDVALL
angelica.lindvall@daladem.se

Mer läsning

Annons