Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vet ingen annan lösning"

Annons

Är det rätt att ta till kollektiv bestraffning trots att det är olagligt?
Kiosken på Mockfjärdsskolan drivs av årskurs nio men sedan några elever misskött sig har den stängts vilket drabbar alla elever.

Kiosken på Mockfjärdsskolan drivs av årskurs nio. Det ska samlas in pengar till en skolresa de ska på senare i vår. Men inkomsten verkar inte bli lika stor för årets nior som den har varit för andra årsklasser, eftersom kiosken under höst- och vårterminen varit mer eller mindre stängd. Detta på grund av att några personer misskött sig genom att till exempel inte diska efter sig, inte prickat av vad de sålt och vid något tillfälle har elever till och med lindat in varandra i plastfolie.

Jobba extra mycket

Kollektiv bestraffning är enligt svensk lag förbjuden men det verkar inte lärarna på skolan veta eller bry sig om. På högstadiet går det 176 elever.

Är det rätt att så många elever ska bli drabbade för att några inte sköter sig?
- Vi vet ingen annan lösning. Om man ska stänga av dom som missköter sig så får de som blir kvar jobba extra mycket och då hamnar dom efter i skolarbetet, säger Lisa Nord som är ansvarig för kiosken tillsammans med Lisa Sparf.

Måste följa regler

Hon är medveten om att kollektiv bestraffning är förbjuden fast hon ser det snarare som en service åt eleverna att ha kiosken öppen men har egentligen ingen skyldighet att ha det.
- Städningen har inte heller fungerat och detta är viktigt eftersom vi måste följa hälsovårdsnämndens regler.
För inte så länge sedan öppnade kiosken på nytt. Man hoppas nu att det ska gå bättre än förut och att alla ska göra det de ska.

ELOVA FLANK
(PRAKTIKANT)

Mer läsning

Annons