Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glasfärgen på solglasögonen viktig för uv-skyddet

/
  • Enligt optiker Marie Norström är det viktigt att använda solglasögon året om, inte bara på sommaren.

Att använda solglasögon är inte en trend – det är också viktigt för att skydda synen. Men vissa färger på själva glasen kan vara farligare än andra.

Annons

Att inte använda solglasögon kan straffa sig senare i livet. Den livsfarliga UV-strålningen är skadlig mot ögonlinsen men också den gula fläcken som behandlar vårt detaljseende i ögat. Man kan råka ut för sjukdomar som gråstarr eller allvarliga skador på näthinnan om man slarvar med solglasögonen.

– Man får betala tillbaka när man blir äldre om man inte använder solglasögon. Det är också viktigt för äldre som gjort gråstarrsoperationer då deras ögon är extra känsliga, säger Marie Norström optiker på Berglunds optik i Borlänge.

På Berglunds har de märkt av värmeböljan som varit de senaste veckorna. Marie Norström tror också den ökade försäljningen beror på att fler blivit medvetna om hur viktigt det är att skydda ögonen, men också att solglasögon är en trend. Men enligt henne spelar det egentligen ingen roll om solglasögonen är dyra eller billiga, det viktigaste är att de har ett bra uv-skydd.

– Det är kvalitén på glaset som man kan uppfatta som bättre. Många gånger har märkesglasögon optiskt slipade glas och ger en bättre återgivning när man tittar med dem. Men det finns många billigare solglasögon som också har ett bra skydd, säger Marie Norström.

Det man kan spana efter är de CE-märkta solglasögon, som är godkända av EU.

– Men om man åker utomlands och köper solglasögon så är det inte alltid att de är CE-märkta, säger Marie Norström.

Färgen på själva glasen är det man ska vara noga med enligt Marie Norström. Mörka färger som grå, brunt, gröna ger det bästa skyddet. Medan den blå lila färgen inte skyddar alls.

– Den släpper igenom ljuset till näthinnan och det är absolut inte nyttigt. Men jag ser knappt att de säljer sådana nu för tiden.

I sommarvärmen kan det kännas mest naturligt att sätta på sig ett par solglasögon. Men faktum är att det är viktigt att skydda sig året runt, då ögonen ständigt kan var utsatta för starkt solljus.

– I vårt land har vi inte lika stark uv-strålning på vintern, särskilt i november. Men när det är soligt och mycket snö så utsätts man för en stark uv-strålning. Men det har blivit lite mode nu för folk att använda solglasögon, vilket är bra för då skyddar sig fler, säger Marie Norström.

Samma gäller när det är molnigt ute, även om det då inte är lika viktigt att låta solglasögonen sitta på.

– Vi blir till exempel inte solbrända på samma sätt när det är molnigt ute. Men vill man skydda sina ögon ska man använda solglasögon även när det är molnigt. Men kanske inte med för mörka glas, då kan det bli svårt att se.

Mer läsning

Annons