Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GMP-gruppens analys av dubbel-mördaren dröjer

/
  • Efter sin erkännanden av morden på Pernilla och Engla är nu Anders Eklund intressant i flera länder.
  • På bar gärning! En granne ingrep och tog med sin mobil den här bilden när Eklund våldförde sig på en kvinna i Sandviken 2006. Trots bilden misslyckades polisen med att hitta Eklund.

Annons

”Våldsanvändningen antyder en vedergällande våldsman som givit uttryck för sitt hat mot kvinnor. Han är en problemperson som sticker av mot sin omgivning. Han har tidigare begått våldsbrott och sannolikheten att han är känd sedan tidigare av polisen är stor.”
Så beskrevs han i juni 2000. Pernilla Hellgrens mördare. Som visade sig vara Anders Eklund.

Det inledande citatet är hämtat ur den analys som rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp (GMP) gjorde omedelbart efter mordet i Falun. Just de här meningarna stämmer förbluffande väl överens med den verklige mördaren.
En kvinnohatande problemperson som sticker av mot sin omgivning och som tidigare straffats för liknande brott.
När Eklund greps efter våldtäktsförsöket i Gävle 1995 sa han till och med till sitt offer att överfallet var en hämnd för att han inte fick några tjejer.
Samtidigt har analysen förstås sina brister. Där sägs att mördaren bör sökas i bostadsområdet runt brottsplatsen. Vilket var långt ifrån Torsåker.
Analysen stämmer inte heller speciellt bra mot den Anders Eklund som också mördade Engla.

Internationellt

Sedan Eklund gripits och erkänt har GMP-gruppen engagerats i en analys av möjligheterna att 42-åringen eventuellt ligger bakom andra, liknande brott. Dragen av seriemördare i hans beteende har gjort honom intressant rörande många brott.
- Vi har fått begäran om rättshjälp från flera länder. Från hur många och vilka länder det är vill jag inte kommentera, säger Eva von Vogelsang, kriminalinspektör vid GMP-gruppen.
Begäran om internationell rättshjälp görs när ett land vill ha rättsliga åtgärder vidtagna i annat land. Det kan vara så enkelt som att få jämföra DNA mellan två fall
Under husrannsakan hos Eklund har det bland annat påträffats norska pengar, en plånbok som bör ha tillhört en kvinna, noterade telefonnummer och namn som troligen kan knytas till Norge. Som lastbilschaufför har Eklund rört sig över stora områden.
- Vi försöker dokumentera Eklunds rörelser nu under hösten. Det är ett omfattande arbete och det går inte att säga hur lång tid det kommer att ta, säger von Vogelsang.

Spekulationer

Till saken hör nu att Eklunds DNA-profil varit känd och skickad runt internationellt sedan 2000. Även om det då inte var klarlagt att det var han som var Pernillas mördare har de två DNA-prov som hittades på henne och som nu kommit att avslöja honom jämförts med andra okända DNA sedan dess, utan någon träff.
Det betyder att 42-åringen med stor sannolikhet kan avfärdas som mördare i de fall där DNA från gärningsmannen har hittats. Han har exempelvis kunnat avföras som mindre sannolik i Pernilla Theorin-fallet av den anledningen.
Det finns dock gott om fall att spekulera i: Annelie Zetterholm i Gävle 1988, Trude Espås i Geiranger 1996, Jasmina Jasaraj i Sävsjö 1997 och Kristin Juel Johannesen i Larvik 1999 är några fall som ingår i granskningen.
GUBB JAN STIGSON

Annons