Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis cykelvakter stoppar tjuven i Falun

Annons

Sommartid stjäls många fler cyklar än vintertid. Men parkerar man sin cykel vid Fisktorget i Falun kan man känna sig tryggare för här vaktas den.
- Vi känner stort ansvar, säger cykelvakten Adam Jonsson, 16.

Sedan några år tillbaka har Falu kommun en bevakad cykelparkering: Hej Ohoj. Där kan var och en ställa sin cykel på sommarvardagar, utan kostnad.
- Det är hyfsat unikt att ha det så här. Det kom sig av att man ville propagera för att fler skulle ställa bilen och ta cykeln. Det behövdes också för att skapa sommarjobb för ungdomar, säger fritidsledaren Oscar Ekstam.

Flest på morgonen

Tolv ungdomar arbetar i skift med bevakning mellan sju på morgonen och sex på kvällen. Under den tiden vaktar de 40-50 cyklar dagligen under de mest intensiva semesterveckorna - före och efter uppåt 80.
- På morgonen kommer flest, men det kommer många även vid fyratiden, säger Ako Ibbe, 16 år.
Han och arbetskamraterna Adam Jonsson, 16, Didar Tufik, 17, och Sabir Nuur, 17, berättar att cyklisterna får en nummerlapp som visar att de lämnat sitt fordon hos Hej Ohoj. Lappen visar de när de ska hämta cykeln igen.

Inga stölder

- Det är klart att vi har ett stort ansvar. Det kommer in och ut folk hela tiden och det gäller att hålla koll, säger Adam Jonsson.
Skulle en cykel stjälas eller förstöras under den bevakade tiden, träder kommunens försäkring in, uppger Oscar Ekstam. Men hittills har det inte hänt.
- Det var en äldre herre som försökte lura ungdomarna i början av sommaren, men de gick inte på det. Annars har det inte skett några stölder, säger han.
- Många uppskattar bevakningen och litar på ungdomarna. En del ställer cyklarna olåsta.

Bara sommarbevakning

Hej Ohoj har blivit etablerad. Numera står det nästan alltid cyklar på Fisktorget på sommaren. Många cyklister har blivit stamkunder. En del kommer också för att låna en kommunal cykel.
Eftersom parkeringen är gratis, räcker kommunens pengar inte till mer än sommaröppet. Vecka 33 är sista veckan med bevakning i år. Sedan dröjer det till nästa sommar.
- Vi kommer att fortsätta så länge det funkar, säger Oscar Ekstam.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se

Annons