Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är dalakommunerna med bostadsbrist

I 240 av landets 290 kommuner råder bostadsbrist. Det står klart sedan Boverket gjort sin årliga undersökning av bostadsmarknaden.

Annons

Varje år skickar Bolagsverket ut enkäter till landets kommuner. Så också till Dalarnas 15 kommuner. Och framför allt anses det svårast för unga och nyanlända att hitta bostad i dalakommunerna.

Hela 272 kommuner svarar i Boverkets enkät att de har svårigheter att erbjuda lägenheter till nyanlända. 12 av landets kommuner svarar att de har balans och endast två stycken svarar att de har överskott på bostäder för nyanlända. I enkäten har man dock inte tagit hänsyn till hur många nyanlända som respektive kommun tar emot. Det rapporterar tidningen Hem och Hyra.

I Dalarna uppger en klar majoritet av kommuner att de har svårigheter att erbjuda unga och nyanlända personer en bostad. I Orsa uppger man överskott på bostadsmarknaden och i Vansbro uppger man en balans förutom i de centrala delarna av tätorten.

I Malung-Sälen rapporterar man ett klart överskott på bostäder och i Älvdalen berör man tre punkter där man anser sig ha balans samtidigt som man har underskott i tätorten och ett överskott i kommunens övriga delar.

Karta över bostadsbristen i Dalarna. Det röda visar bostadsbrist, det gröna visar ett överskott av bostäder utanför tätort och det gulmarkerade visar överskott av bostäder i hela kommunen.

I övriga delar av Dalarna råder ett totalt underskott av bostäder och i storstadsregionerna i landet som helhet uppger man oftast att det råder en generell bostadsbrist samtidigt som det på mindre orter anses vara svårt att få fram billiga hyresrätter.

Samtidigt byggs det kvantiteter av bostäder som inte setts sedan början av 1990-talet. Enligt statistik från SCB påbörjades byggandet av cirka 48 600 bostäder i fjol. I år ska 57 000 bostäder byggas i landet och inför nästa år ska ytterligare 61 500 bostadsbyggen vara igång.

Boverket ser samtidigt en fara med förutsättningarna för bostadsbyggandets ökande kapacitet. Enligt Boverket märker man nu en osäkerhet kring byggherrar kring kommunerna kapacitet gällande planering och bygglov. Man ser också risker med att det kan komma att skapas en flaskhals för fler bostäder.

Annons