Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativa behandlingsformer ska provas innan läkemedel sätts in

Annons

Läkemedelskvaliteten inom äldreomsorgen ska utvecklas.
Därför ska all personal utbildas genom läkemedelsgenomgångar.
- Detta är en viktigt metod för att öka livs-kvaliteten för de äldre, säger sjuksköterskan Gunnel Karlsson.

Läkemedelsgenomgångarna ska genomföras av ett team som består av apotekare, läkare, undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor. Alla boende på äldreboendena i Hedemora ska erbjudas en läkemedelsgenomgång av teamet. Genomgången innebär bland annat att läkemedlen ska vara individanpassade och att behandlingen är kostnadseffektiv.

Viktig metod

- Det är mycket viktigt att den personal som står närmast patienten i det dagliga livet och känner personen väl deltar i läkemedelsgenomgångarna. Många äldre kan hamna på lasarettet på grund av biverkningar av läkemedel. Det är en av anledningarna till att läkemedelsgenomgångar är en viktig metod för att öka livskvaliteten för de äldre på våra boenden, säger Gunnel Karlsson.
Personalen får även tips på alternativ till läkemedelsbehandling. Exempelvis kan man prova med andra former av metoder eller behandlingar innan man sätter in läkemedel. Dessa alternativ kan vara taktil massage, bolltäcke, aktiviteter av olika slag eller promenader.
- För att motverka sömnsvårigheter kan man prova att låta brukaren vara med på många aktiviteter och ha roligt under dagen. Aktiviteter brukar innebära att man sover gott, säger Inger Söderberg, medicinskt ansvarig sjuk-sköterska för kommunen.

Väldigt individuellt

Vid tisdagens introduktionsdag för läkemedelsgenomgångarna medverkade även apotekaren Bo Sandin.
- Det är viktigt att personalen känner till vilka verkningar vissa läkemedel kan ha på de äldre. Många äldre reagerar helt annorlunda jämfört med vad yngre personer gör. Men man ska komma ihåg att det är väldigt individuellt hur man reagerar på läkemedel, säger han.
Även läkare Gunnar Ekeroth medverkade vid tisdagens introduktionsdag. Han ska även medverka vid läkemedelsgenomgångarna. Projektet beräknas ta 1,5 år.
Utvecklingen av läkemedelsanvändningen inom äldreomsorgen har ökat rejält.1988 använde en äldre person i särskilt boende tre preparat om dagen. 2006 var siffran omkring tio preparat om dagen.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons