Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Eling utnyttjades sexuellt som barn l Ger nu ut en bok om sina upplevelser

/
  • Anna Eling satt i går på ICA i Långshyttan och signerade sin bok. ICA-handlaren Thomas Djupenström fick ett signerat exemplar av boken.-- Jag ville släppa boken här hemma där jag känner mig trygg. Jag tror att folk kommer att reagera olika. Reaktionerna
  • Laila Hokkanen var en av alla ICA-kunder som stannade till vid bordet där Anna Eling satt och signerade sin bok
  • Laila Hokkanen var en av alla ICA-kunder som stannade till vid bordet där Anna Eling satt och signerade sin bok

Annons

Anna Eling har skrivit en bok om de sexuella övergrepp som hon utsattes för som barn.
I går satt hon på ICA i hemorten Långshyttan och signerade boken.
- Reaktionerna jag har fått hittills har varit starka, men positiva, säger Anna Eling.

Som barn utnyttjades Anna Eling sexuellt av sina morbröder. När hon var involverad i sökningsarbetet efter Engla Höglund i Stjärnsund i våras kom minnena tillbaka.
- Efter det bestämde jag mig för att det ska bli ett slut på detta. Vi måste sluta blunda för det här problemet. Barn ska inte behöva utsättas för övergrepp. Och om vuxna inte vågar läsa om det, hur ska de då kunna hjälpa barn som blir drabbade? frågar sig Anna Eling.

Träffade förläggare

I samband med sökandet efter Engla kom Anna i kontakt med Pehr Hasselrot, som bland annat är författare, fotograf och förläggare.
- Jag höll att klippa en film som jag gjorde om Stjärnsund, men släppte allt och åkte upp för att dokumentera sökningsarbetet. Där träffade jag Anna och när hon berättade att hon höll på att skriva en bok så ville jag hjälpa henne, berättar Pehr Hasselrot.

Kusin var med om samma sak

Själva skrivandet gick snabbt. Anna Eling hade haft historien klar i huvudet i flera år.
- Och när jag väl började skriva gick det som ett rinnande vatten. Det tog lite drygt en månad att skriva klart, säger Anna Eling, vars kusin Maria Sechirah också har blivit utnyttjad som barn och skrev en bok för att bearbeta de hemska minnena.
- Så jag sa till henne att skicka in boken till Pehr så att han kunde ge ut den också. Och det gjorde han, säger Anna.

Ska föreläsa

Boken presenterades vid bokmässan i Göteborg nyligen. Där stiftade Pehr, Anna och Maria bekantskap med Thor-Björn Bergman som varit med om samma sak och också hade skrivit en bok.
- När vi träffades sa det ”klick” direkt. Jag kommer att sköta marknadsföringen så att de här tre kan ge sig ut och föreläsa om sina upplevelser och sprida kunskap om detta. Vi vill blottlägga det här tabubelagda ämnet, säger Pehr Hasselrot, som även håller på att göra en dokumentärfilm om Anna.
- Jag kände att jag ville göra något mer av detta, säger han.
- Det är tänkt att vi tre ska kunna åka runt och berätta och finnas tillgängliga för människor som vill berätta sina historier, om de har varit med om något liknande.

Signerade på ICA

Under gårdagen släpptes boken ”på riktigt”. Anna Eling valde att göra detta hemma i Långshyttan där hon signerade sin bok på ICA.
- Jag ville släppa boken här hemma där jag känner mig trygg. Jag tror att folk kommer att reagera olika. Reaktionerna jag har fått hittills har varit starka, men väldigt positiva, säger hon.
Anna Eling kommer även att vara på ICA i Långshyttan på lördag och signera sin bok. Det sker mellan klockan 11 och 13.

PÄR SÖNNERT
023-476 91
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons