Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar för omsorgsnämnden • Sex tjänster måste bort

/

Annons

Vård- och omsorgsförvaltningen måste spara ytterligare drygt tre miljoner kronor.
- Vi har ambitionen att inte behöva säga upp några tjänster, säger förvaltningschefen Erika Barreby.
Socialförvaltningen dras också med ett stort underskott.

Vård- och omsorgsförvaltningen hade ett budgetförslag som låg på budgetramen. Nu har det dock kommit ytterligare ett sparbeting från kommunstyrelsen på 1,2 procent av ramen. Detta motsvarar 3 050 000 kronor.

Sparar in på LSS

De stora besparingarna kommer att bli på LSS-verksamheten där det ska sparas två miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär sex heltidstjänster.
- Vi har ambitionen att inte behöva säga upp några tjänster. I stället kommer de tjänster som blir vakanta inte att besättas, säger Erika Barreby, som även tycker att det är olyckligt att förvaltningens ekonom är sjukskriven nu, med tanke på budgetarbetet.
- Vi måste göra många insatser i verksamheten för att få budgeten att hålla nästa år, säger Per Jansson, s, omsorgsnämndens ordförande.
- Men det finns ingen buffert för några oförutsedda utgifter nästa år, säger Erika Barreby.
Per Jansson betonar att nämnden givetvis vill behålla kvaliteten.
- Men om vi inte får behålla all personal så blir det givetvis svårt, säger han.

Ytterligare underskott

Det ser mörkt ut även för socialförvaltningen. Siffrorna för förvaltningens budgetuppföljning för oktober månad har ännu inte kommit. I september pekade siffrorna på ett underskott på 2,7 miljoner kronor. Det verkar dock som att siffrorna kan bli lite bättre för oktober.
- Det finns antydningar om att vi kommer att hamna på 2,5 miljoner kronor. Barn- och ungdomsgruppen står för nästan hela underskottet, säger Per Jansson.
- En av förklaringarna till detta är flera placeringar från i våras som blev kostsamma, säger socialförvaltningschefen Anders Jacobson.

Mer läsning

Annons