Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Zetterlund har bytt Hedemora mot Bjursås

/
  • Bo Zetterlund tidigare präst i Hedemora är nu vikarierande präst i Bjursås församling.Foto: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Hedemorabon och förre prästen i Hedemora församling Bo Zetterlund har fått nytt jobb i Bjursås församling. Han ska där vikariera under en period och vill förmedla sin tro och beröra församlingen i Bjursås.
- Som präst vill jag inspirera människor, säger han.

Bo Zetterlund vikarierar för Katarina Hellgren som har fått en tjänst som kyrkoherde i Enviken. Han växte upp i Västerås, och tänkte först bli läkare. Men han hade då funnit gud och fått smak för kristendomen så han kände efter ett års medicinstudier att han ville ha något mer att leva för. Så 1971, 26 år gammal, prästvigdes Bo Zetterlund.
Han har verkat i flera olika församlingar under Västerås stift, men kommer närmast ifrån Hedemora där han också bor.
För ett tag sedan fick har han dock förordnandet i Bjursås, ett förordnande som sträcker sig minst fram till nyår, och på en komministertjänst han tidigare sökt.
- Jag vill i Bjursås försöka förmedla min kärlek och tro till gud. Att det finns någon som älskar alla människor. Där din skatt är, kommer också ditt hjärta att vara. Alltså, om man finner gud, kanske inte materiella ting känns lika viktiga. Jag vill inspirera och skapa engagemang.
En stor uppgift
Bo Zetterlund menar att kyrkan idag har en stor uppgift.
- Det är förhållandevis få människor som gått ur Svenska Kyrkan, men inte så många som kommer till gudstjänst. Jag tror det kan bero på att många gudstjänster inte är engagerande. Man måste som människa och åhörare känna att det berör, att det angår dig. Och det vill jag försöka förmedla i Bjursås.
Bo Zetterlund säger vidare att kyrkan har en viktig samhällsfunktion. Att man en tid kanske räknat ut den, men att kyrkan i händelser av svårighet alltid finns där, och visar att den behövs.
- Kyrkan jobbar väldigt mycket i händelser av kris och svårigheter. Vi har ett ansvar att förvalta vårt arv, både materiellt och andligt. Bibeln är en inspirationsbok, vi måste kunna omsätta den i våra liv.
- Det viktiga är vad vi säger och gör. Det är en trovärdighetsfråga.

MATTIAS KARLSSON

Mer läsning

Annons