Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borganäsvägen i Hedemora är en av de vägar som ska byggas om

Annons

Fler stora vägbyggnationer är på gång i Hedemora; Borganäsvägen, Kyrkogatan och längs Ivarshyttevägen.
Sammanlagt handlar det om drygt 2,5 miljoner kronor som kommunen ska investera för att höja säkerheten och få en bättre vägstandard på dessa vägavsnitt.

Sprickor i vägbanan och lyktstolpar som lutar. Det finns många tecken som visar att Borganäsvägen är på glid ned i Sveaparken. Lägg därtill att trottoaren mot Sveaparken är alldeles för smal. Därför gör kommunen nu en satsning på vägavsnittet längs med Sveaparken.

En miljon kronor

I slutet av denna vecka eller i början av nästa räknar Bernt Lennartsson, gatutekniker på serviceförvaltningen, med att vägbygget ska kunna starta. Och runt en månads tid är det beräknat att ta. Dock kommer toppen av vägen, det vill säga det sista asfaltslagret, att kunna läggas först nästa år.
Runt en miljon kronor räknar han med att dessa arbeten ska komma att kosta. Och för den summan kommer trottoaren att breddas och bli två meter bred. Det finns även tankar på att göra en gemensam gång- och cykelväg längs med Borganäsvägen. Men något beslut har inte fattats. Det kommer att sättas upp ett staket längs kanten mot Sveaparken för att säkra upp det området.

Skapa tillgänglighet

Både Bernt Lennartsson och Bertil Karlsson, som skött förprojekteringen av bygget, pratar båda om vikten av att skapa en tillgänglighet.
Man kommer även att sätta ett granitkantstöd mellan körbana och trottoar.
Under tiden som bygget pågår kommer framkomligheten längs med Borganäsvägen att begränsas, och de parkeringar som finns utmed Sveaparken tillfälligt att plockas bort.

Sänkning av gatan

Kyrkogatan, från Stora Torget fram till Hökargatan, ska sänkas. Detta då en fastighetsägare utmed gatan har problem med att vatten rinner in i de lågt satta luftventilerna på hans fastighet. Med tiden har gatan och trottoaren höjts vilket medfört att luftventilerna nu har hamnat i samma höjd som trottoaren.
Kostnaden för det jobbet räknar Bernt Lennartsson med ska hamna runt en halv miljon kronor. Han pekar dock på att man är tvingad att gå försiktigt fram då det finns en mycket gammal källare under vägen som är av historiskt intresse.
Vid Ivarshyttevägen ska jobbet med att anlägga en cykel- och gångväg fortsätta. Kommunen kommer i det fallet att investera runt en miljon kronor.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons