Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarna vill anställa den kvarvarande kandidaten

Annons

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att rekryteringsprocessen med Mercuri Urval ska avslutas, och det utan att någon ny kommunchef kunnat bli klar.
Mercuri Urvals arbete med att ta fram kandidater till jobbet som ny kommunchef har kostat Hedemora kommun 140 000 kronor.

Nu ska kommunalrådet Ingvar Damm, s, och kommunens personalchef Åsa Sundstedt återkomma till kommunstyrelsen med ett förslag till hur rekryteringen ska skötas framöver.
Gertrud Hjelte, c, och Melker Andersson, m, reserverade sig mot beslutet.
För snart ett år sedan stod det klart att dåvarande kommunchefen Ann-Katrin Sundelius sagt upp sig för att i stället ta ett jobb i Ludvika. Och sedan augusti har kommunchefsstolen stått tom, och arbetsuppgifterna har varit fördelade på tre andra förvaltningschefer, Åsa Sundstedt, servicechef Bernard Niglis samt barn- och grundskolechef Lena Stoltz. Men där Åsa Sundstedt varit den som utsetts som t f kommunchef.

Två kandidater

Kommunalrådet Ingvar Damm, s, säger nu att det överklagande som drabbade kommunen i valet av rekryteringsföretag har sinkat processen med fem månader. Hade inte överklagandet kommit är han säker på att bilden varit en annan nu och man hade löst frågan om vem som ska bli ny kommunchef.
Mercuri Urval vaskade fram två kandidater, Lena Stoltz och Dag Tingsgård, men då det stod klart att Lena Stoltz fått jobbet som skolchef i Falun återstod bara en kandidat - Dag Tingsgård.
Men Ingvar Damm har tidigare sagt att det inte med automatik innebar att han skulle få tjänsten, vidare har han också framhållit att Lena Stoltz var den som var den hetaste kandidaten till jobbet.
- Känns det inte rätt när man pratar med en människa är det inte bra, är den kommentar han har om dialogen han fört med Dag Tingsgård.
Visserligen har Ingvar Damm och Dag Tingsgård endast träffats en gång.
Ingvar Damm pekar också på att den nya kommunchefen är en person som ska jobba nära honom. Han säger vidare att han har stöd både från sitt parti och från vänsterpartiet i sitt agerande kring vem som ska bli ny kommunchef.

Ingen tidsplan

När frågan i förra veckan behandlades av kommunstyrelsen blev beslutet att bordlägga den. Nu har frågan varit uppe till behandling i kommunstyrelsens arbetsutskott. Ingvar Damm yrkade då på att rekryteringen via Mercuri Urval ska avslutas. Och där Ingvar Damm tillsammans med Åsa Sundstedt ska ta fram ett nytt förslag. Någon tidsplan finns dock inte för när rekryteringen ska vara klar.
- Ärendet är så fruktansvärt illa skött, säger oppositionsrådet Gertrud Hjelte.
Hon säger, på samma sätt som tidigare, att om Mercuri Urval tagit fram två kandidater och den ena hoppar av finns ingen anledning att börja en ny process. I stället handlar det att försöka anställa den andra personer å fort som möjligt.
Att det hela nu gått i stå innebär istället att Hedemora hamnat i ett vakuum, och Gertrud Hjelte säger att det även handlar om etik och moral.
Tillsammans med moderaten Melker Andersson reserverade hon sig mot beslutet att börja om rekryteringsprocessen.

Mer läsning

Annons