Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdegårdsförening vill överta gamla IOGT-NTO-huset

Annons

Nu ska nytt liv gjutas i det gamla IOGT-NTO huset Klippan i Smedby. I våras bildades Smedby Bygdegårdsförening med Jenny Einarsson som ordförande. Och föreningen har för avsikt att överta huset av IOGT-NTO för att kunna fylla det med olika verksamheter. Kontakter har tagits men ännu är dock inget klart.

IOGT-NTO huset Klippan har under många år varit fyllt med en rad olika verksamheter till glädje för de boende i Smedby. Och huset har blivit en symbol för orten i likhet med kyrkan och Dalälven som flyter förbi byn. Men i takt med att IOGT-NTO:arna blivit både äldre och färre har en rädsla bland byborna vuxit fram att Klippan ska köpas av någon utomstående och därmed inte längre komma byborna till del.
- Det hör till Smedby, konstaterar Maja Olofsson, styrelseledamot i Smedby Bygdegårdsförening.
En föreningen som bildades under våren och en första föreningsstämma hölls i slutet av april. Vid stämman utsågs en styrelse som leds av Jenny Einarsson. Föreningen har som syfte att överta huset och fortsätta att driva fastigheten så den kan fyllas med mer verksamhet. Från föreningens sida menar man att Klippan är en bra samlingslokal och mötesplats.
Joanna Stridh, vice ordförande, pekar också på att det vintertid inte finns någon annan lokal som smedbyborna kan nyttja för olika verksamheter.
Husby AIK som arrenderar paviljongen har sagt sig vara beredda att säga upp arrendet till förmån för bygdegårdsföreningen, om det blir så att bygdegårdsföreningen får överta Klippan.
Men även om Bygdegårdsföreningen har uppvaktat IOGT-NTO så är det ännu inte har klart med att de får överta Klippan. Det finns dock många idéer och planer. Man vill renovera, handikappanpassa och titta över uppvärmningen, och att huset ska kunna nyttjas av andra föreningar. Bland annat den Vi Unga klubb som också den har kommit i gång under våren med mellan 15 och 20 ungdomar.
- Vi tycker det är mycket viktigt att det finns en lokal och drogfri mötesplats för våra unga, och inte bara inne i centralorten, säger Joanna Stridh.
Men hon säger också att man hoppas kunna ha ett samarbete med International House. Dessutom att det är viktigt att den ungdomsgård som i dagsläget finns inrymt i Klippan även i framtiden får vara kvar.
I slutet av sommaren ska bygdegårdsföreningen ha ett nytt medlemsmöte, förhoppningen är då att man ska ha kommit lite längre i förhandlingarna med IOGT-NTO.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons