Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De senaste 60 årens historia har satts på pränt

/
  • Berit Höök, Göran Bergqvist och Inger Eriksson gläds åt att boken om Teaterladans historia för de senaste 60 år nu är klar.FOTO: MIKAEL ERIKSSON

Annons

Teaterladans historia från 1946 till 2006 har nu kommit på pränt. Lagom till kulturnatten kommer boken ur tryckpressarna och idag släpps den.
Männen som dokumenterat historien är Göran Bergqvist och Björn Sandvold.

1946 firade Hedemora 500 år som stad. Samtidigt återinvigdes den gamla teaterladan som uppfördes under 1820-talet. Samma år kom en första bok om teaterladans historia ut. Författare var Ernst Nathorst-Böös.
Efter det har det dröjt ända till nu innan teaterladans nutida historia dokumenterats.
På uppdrag av styrelsen för föreningen Hedemora Gamla Theater har Göran Bergqvist och Björn Sandvold sett till att en ny bok nu blivit klart.
Och när nu boken kommit ut är det frukten av två års arbete.

Ett stort arbete

Göran Bergqvist har på sin lott haft att läsa gamla tidningsurklipp och protokoll.
Björn Sandvold har skrivit om de teaterföreställningar som satts upp.
Det är ett digert arbete som ligger bakom boken, och som förutom att ge en bild av teaterladan de senaste 60 åren, även ger en liten del historia kring Hedemora.
Göran Bergqvist citerar teatermannen Gunnar Näktergal: ”Hedemora Teaterlada ska vara ett levande museum”.
- Det blev den också tack vare Björn Sandvold, lägger han till.
Många är de teaterprofiler som framträtt på teaterladans tiljor; Börje Ahlstedt, Rolf Lassgård, Christina Schollin, Anita Björk och Lapp-Lisa för att nämna några.

Många föreställningar

Många är även de föreställningar som satts upp, och det handlar då både om egna produktioner och av gästande teatersällskap. 1948 gästade Kungliga Dramatiska Teatern Hedemora. Även Dalateatern har gästspelat liksom Stockholms Operettensemble. Bland de egna produktioner som Hedemora Gamla Theater satt upp kan nämnas; Jeppe på Berget, Ett resande teatersällskap, Good old days, och Sagan om Hedemorahästen. Förre ordförande Berit Höök säger att lokalerna även visat sig vara utmärka för utställningar av olika slag.Skriften ger också en inblick i det omfattande arbete som lagts ned för att bevara teaterladan.
Boken har tryckts i 500 exemplar och det har möjliggjorts genom ekonomiska bidrag från Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur, Ansgar Olofsson kulturfond, Hedemora kommun och Södra Dalarnas Sparbank. Den kommer att finnas till försäljning i teaterladan under lördagens kulturnatt och senare även på Turistbyrån och bokhandeln.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se

Fotnot:
I teaterladan i dag klockan 20,00 kommer Göran Bergqvist att berätta om delar av historien samtidigt som boken släpps.

Mer läsning

Annons