Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det brukar vara nästan tusen personer här och fira midsommar"

Annons

En kör från Lissabon, en kultur- och litteraturmarknad, samt lanthandelsmuseet Nornboa som firar 10-årsjubileum.
Norns Bruks sommarprogram är minst sagt digert.
Det finns många anledningar att besöka den lilla byn i sommar.
- För oss är det väldigt viktigt att bruket kan finnas kvar, säger Rolf Johansson, ordförande i föreningen Norns Bruks vänner.

Norns Bruk ser nästan likadant ut i dag som det gjorde när bruket var i gång. Den lilla idylliska byn, med fem invånare, lever verkligen upp under sommaren. Midsommarfirandet lockar massor av folk.
- Det brukar vara nästan tusen personer här. Och om det är dåligt väder kommer folket ändå, berättar Bengt Hedström, som driver Nornboa, lanthandelsmuseet som firar 10-årsjubileum i år.
- Ja, man undrar om man verkligen har hållit på så länge. Men det blir inget större firande, lite ballonger och så, men det kanske kan bli en och annan överraskning också, säger Bengt Hedström hemlighetsfullt.

Portugisisk kör

Sommaren i Norn bjuder även på en hel del sång och musik. Inte mindre än fem konserter är inplanerade i Norns kapell. Det börjar med ett internationellt körutbyte då en kör från Lissabon uppträder tillsammans med Nåskören den Därefter följer tre sommarkonserter där Dalälvorna, Treo med komp och "Från Bach till Bäck", där tre tjejer från Avesta uppträder genom ett samarbete med Hedemora församling.
- Och i augusti kommer gospelkören Gloryfires från Uppsala att uppträda i kapellet, berättar Lena Casselbrant, en av entreprenörerna i byn.

Guidade hästturer

Lena driver företaget Casselbrant Häst Musik, som sysslar med bland annat guidade turer med häst och vagn. Den stora hästaktiviteten i sommar är "Alla hästar går till Norn".
- Då går massor av hästar från Vikmanshyttan via gamla järnvägen till Turbo och slutligen hit till Norn. Det blir fjärde året vi gör detta, det börjar bli en tradition. Turen är populär, häromåret deltog hela 80 ekipage, berättar Lena Casselbrant.

Lingonsafari i höst

Sommaren bjuder även på en konstutställning i den gamla kvarnen samt olika rundturer bland de gamla torpen i trakterna omkring Norn. Mera arrangemang: Bengt Hedström håller i en kultur- och litteraturmarknad i slutet av juli. Han har även planerat något annorlunda till hösten.
- Då blir det världens första lingonsafari här i Norn. Det blir perfekt för de som vill plocka lingon, men som är rädda för att gå vilse i skogen. Deltagarna blir körda med häst och vagn av Lena, som även ordnar kaffe och något att äta. Sedan ska lingonen rensas och kokas innan deltagarna får ta med sig dem hem, berättar Bengt.

"Behöver fler entreprenörer"

Norndagen äger rum den 10 augusti och då hålls även öppet hus i samtliga lokaler som hör till det gamla bruket.
- Föreningen Norns Bruks vänner samarbetar med entreprenörerna Bengt och Lena för att genomföra detta sommarprogram. För oss är det väldigt viktigt att bruket finns kvar. Men de ideella krafterna räcker inte till på sikt, vi måste få hjälp av fler entreprenörer, slår Rolf Johansson fast.

PÄR SÖNNERT
023-476 93
par.sonnert@daladem.se

Mer läsning

Annons