Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tredje järnvägsspår planeras byggas vid stationen i Hedemora

/
  • Ett tåg som stannar vid stationen i Hedemora. Detta kan komma att bli en allt vanligare syn framöver. Det finns nämligen planer på att bygga om stationsområdet, vilket bland annat innebär att det blir ett tredje järnvägsspår i Hedemora.FOTO: PÄR SÖNNERT
  • -- Det här är positivt och roligt för kommunen, säger kommunalrådet Ingvar Damm, s.

Annons

Det kan bli ett tredje spår vid järnvägsstationen i Hedemora. Det skulle innebära att fler tåg kommer att stanna i Hedemora.
- Det här är positivt och roligt för kommunen, säger kommunalrådet Ingvar Damm, s.

Hedemora kommun håller på att fila på en ansökan om EU-pengar för att utveckla stationsområdet. Om allt går som det ska så kan tågtrafiken få en betydligt större inverkan på Hedemora än vad den har i dagsläget.
- Banverket ska ändra sin struktur för att resa på Dalabanan. Det är tänkt att det ska skapas en mötesplats för tåg i Hedemora. Vi pratar om att skapa ett tredje järnvägsspår och det skulle vara väldigt positivt för Hedemora, säger Ingvar Damm.
Den sammanlagda kostnaden för att bygga om stationsområdet beräknas landa på omkring 27 miljoner kronor. Den kostnaden ska dock delas mellan Banverket, Dalatrafik, Region Dalarna och pengarna som beräknas komma från EU.
- Hedemora kommuns del i detta blir som mest sex miljoner kronor. Vi får otroligt mycket för de pengarna, säger Damm.
Förutom det tredje järnvägsspåret planerar Banverket att flytta perrong två vid stationen. Dessutom finns det planer på att ta bort tunneln under spåren.
- Om det blir ett tredje spår så kommer alla tåg att stanna här i Hedemora, så att folk kan gå av och på. Och från årsskiftet kommer två nya tåg att gå från Hedemora, ett går tidigt på morgonen så att man kan hinna med flyget i Arlanda, säger Damm.

”Positivt och roligt”

Kommunalrådet anser att en annan fördel med ombyggnationen är att det går att få till ett område där bilar kan stanna för hämtning och lämning av resenärer.
- Det området kan vi bygga tak över. Kommunens köp av stationshuset ingår i stationsområdets helhet. Det är kul att SJ och Banverket vill lägga krutet på Hedemora. Det här är väldigt positivt och roligt för kommunen, säger Ingvar Damm.

PÄR SÖNNERT

Mer läsning

Annons